HomeHistorijaPerformans učenika širom TK za Dan državnosti Bosne i Hercegovine (FOTO)

Performans učenika širom TK za Dan državnosti Bosne i Hercegovine (FOTO)

Na tuzlanskom Trgu slobode danas su učenici 13 škola, njih oko 2000, prigodnim kulturno-umjetničkim programom obilježili 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine. To je samo dio aktivnosti koje su ovom prigodom održane u svim školama na području Tuzlanskog kantona. U svim lokalnim sredinama škole su objedinjeno priredile kulturno-umjetnički program posvećen Danu državnosti Bosne i Hercegovine i 80. godišnjici obnove bosansko-hercegovačke državnosti.

„Obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine ima svoj simbolički značaj a nije samo sebi svrha“, kazao je ovom prilikom ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović. „Mi želimo da naši učenici nauče da se za Bosnu i Hercegovinu vrijedi boriti. Svi želimo da ova zemlja bude napredna i svi želimo da svojim radom doprinesemo da BiH bude demokratska, ekonomski prosperitetna i zemlja u kojoj postoji vladavina zakona i da na tim principima gradimo zajedničku bolju budućnost. Svima čestitam Dan državnosti,
80 godina od obnavljanja bosansko-hercegovačke državnosti.

Učenica elektrotehničke škole Tuzla Monika Ostojić naglasila je da je njena škola između brojnih sadržaja odabrala tri tačke kojima su se predstavili i pridonijeli obilježavanju Dana državnosti. O tome šta joj znači ovaj dan Monika je kazala: „Dan državnosti za mene je da se sjetim koliko sam ja ponosna na Bosnu i Hercegovinu i što nosim naše državljanstvo, ponosno pokazujem naš pasoš i pričam naš jezik“ kazala je Monika pokazavši čvrsto uvjerenje da svoju budućnosti vidi u BiH. Prema njenom mišljenju „potreban je uporan i naporan rad i da se ovdje može ostvariti karijera i dobra budućnost“.

Učenik Gimnazije „Meša Selimović“ Faruk Zahirović bio je među učenicima koji su se odazvali pozivu da se svečano obilježi ovaj praznik. „Svake godine u našoj školi se trudimo na što bolji način obilježiti ovaj datum jer je svima značajan pa čak i omladini koja tad nije ni bila rođena ali svi osjećamo tu poveznicu sa sutrašnjim datumom“, kazao je Zahirović.

„Za mene je Dan državnosti jedan od najvažnijih događaja u Bosni i Hercegovini i tako mi je velika čast što sam, evo, imala priliku da stanem ovdje i da dam izjavu u ime naše škole i svih učenika koji su se okupili da svima poželim sretan Dan državnosti“, kazala je učenica Građevinsko geodetske škole Tuzla Emina Mujkanović.

Nakon kulturno-umjetničkog programa učenici su u zrak pustili 80 balona koji su simbolično predstavili 80. godišnjicu obnove bosansko-hercegovačke državnosti.

bhreporter.ba

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI