HomeMagazinPitate se kako da veš da miriše dobro nakon pranja? Imamo top...

Pitate se kako da veš da miriše dobro nakon pranja? Imamo top savjete za vas

Evo nekoliko isprobanih savjeta da vaša garderoba uvijek lijepo miriše nakon pranja.

Jeste li umorni od pranja veša koji kasnije ne miriše baš onako kako ste očekivali? Ako ste googlali kako da garderoba nakon pranja dobro miriše, vaša potraga može završiti ovdje. Postoje jednostavni načini da spriječite da vaša odjeća, posteljina i peškiri izlaze iz mašine za pranje ili sušenje veša i imaju užasan miris. (Dodavanje više deterdženta nije jedan od njih – u stvari, možda ćete morati koristiti manje ukoliko primjenite ove stvari!) 

Sastavili smo listu savjeta koji će vam pomoći da vaše rublje svaki put miriši svježe i čisto.

Očistite unutrašnjost vaše mašine za pranje veša

Prije svega, provjerite unutrašnjost vaše mašine za pranje veša . Vidite li unutra nagomilani deterdžent ili omekšivač? Velike su šanse da ćete morati, ako ga niste čistili neko vrijeme (ili uopće) detaljno očistiti svoju mašinu. Čak i ako ne vidite nakupljenu prljavštinu, dobro je temeljito očistiti.

Mnoge novije mašine za pranje imaju ciklus samočišćenja. Također možete podesiti perilicu na najtopliju postavku, dodati bijelo sirće i na taj način oprati njenu unutrašnjost. Ponovite najmanje jednom mjesečno; u suprotnom, taj nagomilani deterdžent i omekšivač će stvoriti plijesan koja ostavlja na vašem rublju neugodan miris.

Sve počinje ciklusom pranja

Vaš put do garderobe svježeg mirisa počinje u mašini.

Korak 1: Nemojte preopteretiti mašinu za pranje veša.

Ovo je teško za one od nas koji vole sve baciti u mašinu odjednom i završiti s tim. Razmislite o toj navici i podijelite svoju gomilu prljave odjeće na manje količine ako želite da vam rublje izlazi mirisno.

Korak 2: Nemojte koristiti višak deterdženta ili omekšivača.

Vaš instinkt može biti da dodate više deterdženta ili omekšivača kako biste se riješili mirisa na svojoj odjeći. Međutim, previše je zaista previše u ovom slučaju. Koristite samo količinu koja odgovara broju odjevnih predmeta koje stavljate u mašinu za pranje veša, inače bi se tečnosti za čišćenje mogle nakupiti i izazvati neželjeni miris.

Korak 3: Koristite sodu bikarbonu ili sirće umjesto omekšivača.

Omekšivač je namijenjen da vaša odjeća lijepo miriše i obično radi svoj posao. Međutim, ako čistite odjeću koja smrdi, kao što je znojna odjeća za teretanu, bolje je koristiti prirodne sastojke kako biste uklonili miris. Omekšivač će samo dodati miris postojećem mirisu, dok će soda bikarbona ili ocat pomoći da se neutrališe neugodan miris znoja.

Korak 4: Odaberite postavku tople vode na mašini za pranje veša.

Ako predmeti koje perete mogu izdržati toplu vodu, koristite najtopliju moguću postavku vode. 

Korak 5: Ostavite vrata mašine za pranje otvorena nakon pranja.

Kada izvadite veš iz mašine za pranje veša, ne zatvarajte vrata do kraja. Ostavite ih otvorena najmanje sat vremena nakon upotrebe. To omogućava da se prozrači i spriječava da mašina za pranje zadrži neugodan miris. 

Ciklus sušenja je takođe važan

Kada se ciklus pranja završi, prelazi se na mašinu za sušenje.

Korak 1: Nemojte čekati da osušite svoj veš.

Ako se pitate: “Zašto moj veš  ne miriše nakon sušenja”, obratite pažnju na sljedećih nekoliko koraka. Prvo, izvadite veš iz mašine za pranje veša čim se ciklus završi. Kada ga izvadite iz mašine za pranje, stavite ga pravo u mašinu za sušenje ili okačite da se osuši – nemojte čekati duže od 10 minuta. Ako ostavite svoju vlažnu odjeću da stoji nagomilana duže vrijeme razviće se plijesan.

Korak 2: Osušite veš u prozračenom prostoru.

Ako sušite stvari koje ne mogu da idu u mašinu za sušenje veša, okačite ih u dobro provjetrenom prostoru. Uvjerite se da u prostoriji nije previše vlažno ili postavite odvlaživač zraka ili otvorite prozore ako je potrebno.

Korak 3: Potpuno osušite prije skladištenja.

Sačekajte da složite  spremite svoj veš dok se svaki predmet potpuno ne osuši. Čak i malo vlage može pokvariti cijeli proces. Za glomaznije stvari može biti potrebno duže da se suše, stoga budite strpljivi i ne brinite ako nešto trebate držati u sušilici više od jednog ciklusa.

Koristite prirodno mirisne proizvode

Posljednji savjet da vaša odjeća miriše sjajno je: Koristite proizvode s prirodnim mirisima. Potražite deterdžent za veš sa organskim mirisom. Možete čak koristiti eterična ulja ili prskati vodu od lavande na odjeću prije nego što je bacite u pranje.

U sušilici možete upotrijebiti vrećicu za sušenje od lavande ili kuglice za sušenje vune prožete vašim omiljenim eteričnim uljem. Sve su to načini da koristite prirodne mirise kako bi vaše rublje lijepo mirisalo.

Primjenom ovih nekoliko jednostavnih koraka u rutinu pranja rublja, više nikada nećete morati da brinete o tome da li će vaša odjeća, ručnici ili posteljina ponovo imati neugodan miris.

N1/ASInfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI