HomeIzdvojenoPočela isplata sredstava EU korisnicima u Tuzli

Počela isplata sredstava EU korisnicima u Tuzli

Počela je isplata novca kojeg je Evropska unija osigurala za energetski siromašno stanovništvo u Bosni i Hercegovini. Iako se spominjalo da će sredstva biti na računima korisnika kroz nekoliko mjeseci, proces je ubrzan, pa će tako svi građani Tuzle koji su ostvarili pravo na pomoć, novac imati na računima već do kraja sedmice.

Sedam hiljada i 459 domaćinstava ispunjava uslove i dobit će sredstva po ovom Javnom pozivu. Na račun Grada Tuzla je 27.12. leglo dva miliona i 999 hiljada KM”. – kazala je Asja Redžić, pomoćnica gradonačelnika u Službi za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu

Među građanima koji su ispunili uslove i ostvarili pravo na pomoć EU, našla se i 81-godišnja penzionerka Kata.

Drago mi je što sam na spisku, 150 KM dam na lijekove, a 530 KM mi je penzija, a preko 200 KM komunalije. Ljeti bude lakše nema grijanja. Značit će mi ovo, uplatit ću unaprijed makar malo grijanja”, kazala je Kata.

Od četiri kategorije, u Tuzli je najviše bilo prijavljenih penzionera, a njih 6148 je ostvarilo pravo na pomoć. Najmanje je bilo prijavljenih u četvrtoj kategoriji. To su domaćinstva u kojima žive djeca sa samo jednim roditeljem, odnosno u kojima je jedan roditelj preminuo ili je njegov identitet nepoznat.

Prva kategorija su domaćinstva u kojima žive osobe koje dobijaju stalnu novčanu pomoć. Druga kategorija su domaćinstva u kojima žive djeca koja dobijaju dječiji dodatak, tri su penzioneri i domaćinstva četiri su domaćinstva u kojima žive djeca sa jednim roditeljem. Kategorije 1, 2 i 4 dobit će 579 KM, a kategorija 3 dobit će 364 KM”, istakla je Redžić.

Do kraja ove sedmice, sredstva bi na svojim računima trebali imati i stanovnici Živinica i Banovića, dok je isplata pomoći prošle sedmice već počela u Lukavcu, Gradačcu, Gračanici, Kalesiji, Čeliću, Sapni i Teočaku.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI