HomeIzdvojenoPočela isporuka citostatika za onkološke pacijente

Počela isporuka citostatika za onkološke pacijente

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOR) Federacije BiH stiglo je novo saopćenje u vezi s nedostatkom citostatika. Kako kažu, Zavod nabavlja i isporučuje 187 različitih lijekova prema zdravstvenim ustanovama, a prema odluci o listi lijekova fonda solidarnosti Federacije BiH kojima se trenutno liječi više od 14.200 pacijenata, što je povećanje od oko 30 posto u odnosu na proteklu godinu.

– Što se tiče nestašice nekoliko citostatika, prema obavještenju sa stranice Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, u privremenom/trajnom prekidu prometa su dva lijeka, ali istovremeno ti lijekovi nisu prijavljeni kao deficitarni u zdravstvenim ustanovama – naveli su iz ZZOR-a.

Kada su u pitanju deficitarni lijekovi, navode da je u proteklim danima izvršena isporuka za Onco BCG injekcije, a Paklitaksel infuzije će biti jednim dijelom isporučene do petka.

– Lijek Irinotekan injekcije će biti isporučen, jedan dio, do petka, 12. aprila, a ostatak do kraja mjeseca. Dio isporuke Metotreksat injekcija će biti najkasnije do utorka, 16. aprila, te će se i ostatak isporuke nastaviti kontinuirano. Za lijek Pemetreksed injekcije je najavljena defektura u proizvodnji do sredine aprila – istaknuli su iz ZZOR-a.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI