HomeVijestiPočinje Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima, nastupaju Pudar, Avdić, Lekić

Počinje Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima, nastupaju Pudar, Avdić, Lekić

Takmičenja u plivanju na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima u Fukuoki počinju u nedjelju, kada su na rasporedu i prvi nastupi bh. takmičara.

Bosnu i Hercegovinu na smotri najboljih plivača svijeta predstavljat će četvero takmičara, a najviše se svakako očekuje od Mostarke Lane Pudar. Višestruka juniorska i seniorska prvakinja Europe, nakon nevjerovatnog nastupa na juniorskom EP-u u Beogradu gdje je osvojila tri zlatne medalje, nastupit će u disciplinama 100 i 200 metara delfin.

Pudar je prošle godine postala seniorska prvakinja Evrope u disciplini 200 metara delfin, koju je isplivala u vremenu 2:06,81. Na prošlosedmičnom juniorskom Evropskom prvenstvu u Beogradu istu dionicu isplivala je u vremenu 2:06,26, tako da se od 17-godišnje Mostarke očekuje da u Japanu potvrdi odličnu formu i konkuriše za odličja, prenose Vijesti.ba.

Pudar je na na juniorskom EP-u nastupila tri puta, uvijek je osvajala po tri medalje, ali ove godine prvi put sve tri zlatne, tako da možemo kazati da nikada nije bila u boljoj formi. U Beogradu je osvojila tri zlatne medalje, u disciplinama 200, 100 i 50 metara delfin. Osvojivši zlato na 100 metara delfin s vremenom 56.95, Pudar je postala juniorska prvakinja Evrope, ostvarila olimpijsku A normu i upisala novi državni rekord BiH.

Kako ističu iz matičnog kluba Lane Pudar – Kluba vodenih sportova „Orka“ iz Mostara, brže vrijeme od Laninog u ovoj disciplini ima samo višestruka olimpijska, svjetska i evropska prvakinja i rekorderka Sarah Sjostrom.

Rezultat Lane Pudar u finalu juniorskog prvenstva Evrope u disciplini 200 metara delfin, što je njena najbolja disciplina, a koji je isplivala u vremenu 02:06.26, donio joj je titulu juniorske prvakinje Evrope, A olimpijsku normu, juniorski rekord Evrope, rekord evropskih juniorskih prvenstava i državni rekord. Njen rezultat brži je od američkog rekorda za djevojke od 17/18 godina, koji drži aktuelna olimpijska viceprvakinja Regan Smith.

Rezultat Lane Pudar (26.10) u finalu juniorskog prvenstva Evrope u disciplini 50 metara delfin donio joj je titulu juniorske prvakinje Evrope,  A FINA normu, rekord evropskih juniorskih prvenstava, najbrže vrijeme u Evropi u juniorskoj konkurenciji u 2023. godini i novi državni rekord.

Prvi nastup u Fukuoki Pudar će imati u nedjelju u kvalifikacijama na 100 metara delfin, a u srijedu, 26. jula na 200 metara delfin.

Osim Lane Pudar, u nedjelju će nastupiti i Jovan Lekić koji će plivati na 400 metara slobodno, dok će na 200 metara nastupiti dan kasnije.

Iman Avdić će nastupiti 23. jula na 400 i 25. jula na 200 metara.

Posljednje nastupe imat će Adi Mešetović, kojeg 26. jula očekuje utrka na 100 metara, a 28. jula na 50 metara slobodnim stilom.

Prvenstvo u Fukuoki sigurno će iznjedriti neke nove plivačke heroje, a možemo se nadati da će svoje mjesto u eliti pronaći na naša Pudar. Postavljaju se pitanja hoće li Katie Ledecky produžiti svoj pobjednički niz na 800 metara slobodno u drugu deceniju, može li Francuz Leon Marchand oboriti posljednji preostali svjetski rekord Michaela Phelpsa i kakve su šanse za kanadsku tinejdžerku Summer McIntosh koja nastavlja nizati rekorde?

Sjedinjene Države su dominirale u plivačkim disciplinama na prošlogodišnjim svjetskim prvenstvima. U Budimpešti su osvojili više nego duplo više medalja od sljedećeg najuspješnijeg tima, Australije. Međutim, predvođena petostrukom olimpijskom šampionkom Emmom McKeon i šesterostrukim osvajačem olimpijske medalje Kyleom Chalmersom, Australija šalje jedan od svojih najjačih timova ikada.

Na takmičenju će nastupiti nekoliko mladih rekordera kao što su Mađar Kristof Milak, Kanađanin Summer McIntosh i Francuz Leon Marchand, koji su željni dokazivanja i možda se čak izbore sa svjetskim rekordima koje su postavili Michael Phelps i Federica Pellegrini prije više od 14 godina.

Treba napomenuti da je prvenstvo u vodenim sportovima u Fukuoki otvoreno 14. jula, kada su na rasporedu bila takmičenja u skokovima i vaterpolu, a dan kasnije održana su prva takmičenja u plivanju otvorenim vodama.

tuzlalive/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI