HomeVijestiPodaci Hamasa: U izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijeno 28.858 Palestinaca

Podaci Hamasa: U izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijeno 28.858 Palestinaca

Najmanje 83 Palestinca su ubijena, a 125 povrijeđeno u posljednja 24 sata u izraelskim napadima na opkoljeni Pojas Gaze, saopštilo je u subotu ministarstvo zdravlja u toj palestinskoj enklavi, prenosi Anadolija.

Navodi se da je “izraelska okupacija počinila devet masakra nad porodicama u Pojasu Gaze tokom protekla 24 sata”.

– Mnogi ljudi su i dalje zarobljeni pod ruševinama i na ulicama jer spasioci ne mogu da dođu do njih – dodaje se u saopćenju.

Uprkos međunarodnom negodovanju, izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) izjavio je da će provesti planove za pokretanje kopnene ofanzive u Rafahu koji je trenutno utočište za više od 1,4 miliona raseljenih Palestinaca.

Od početka vojne ofanzive za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze 7. oktobra ubijeno je 28.858 Palestinaca, dok je broj povrijeđenih 68.677.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

avaz/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI