HomeIzdvojenoPodnijeta inicijativa da se ljekarima iz javnih ustanova zabrani rad u privatnim...

Podnijeta inicijativa da se ljekarima iz javnih ustanova zabrani rad u privatnim klinikama u FBiH

“Zašto da ljekari zaradu prave privatnim klinikama kada mogu bolje ugovore i više para dobiti u ustanovama u kojima su zaposleni? Niko ne koristi mogućnost ‘dopunskog rada’ u ustanovi u kojoj radi

Pacijenti su često žrtve trenutnog zakonskog rješenja Foto:Arhiva

Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz Zenice Almir Babajić na posljednjoj sjednici održanoj 5. oktobra 2023. godine podnio je četiri inicijative i sve vezano za zdravstvo u Federaciji BiH, od kojih će jedna vjerovatno izazvati i najviše polemike u narednom periodu

Zabrana rada u privatnim klinikama

Obrazložio je Babajić ovu inicijativu sa činjenicama da su pacijenti veoma često žrtve trenutnog zakonskog rješenja.

Naime, Babajić je predložio da se privremeno i to na period od 5 godina van snage stave odredbe člana 183. Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH kojim se omogućava da zdravstveni radnici uposleni u javnim zdravstvenim ustanovama obavljaju dopunska djelatnost u privatnim zdravstvenim ustanovama, uz ostavljanje mogućnosti dopunske djelatnosti u zdravstvenim ustanovama u kojima su stvarno zaposleni, kako trenutni zakon omogućava.

“Zdravstveni radnici kojima je omogućena dopunska djelatnost u privatnim zdravstvenim ustanovama pacijente iz javnih ustanova šalju u privatne kako bi povećali promet tih privatnih zdravstvenih ustanova, kao i svoju naknadu za rad, jer je ona često određena brojem pacijenata. Pacijenti su u tom slučaju prinuđeni plaćati mnogo veći novčani iznos pružene usluge. Veliki gubitak u tom slučaju imaju i javne zdravstvene ustanove u kojima ti ljekari rade. Dobra, ali i vrlo rijetka, praksa da se dopunska djelatnost ugovara sa javnom zdravstvenom ustanovom u kojoj zdravstveni radnik radi dovela bi do toga da pacijenti imaju uslugu kakvu im mora pružiti javna ustanova, da se smanjuju liste čekanja na usluge i da javne zdravstvene ustanove imaju dodatni profit od pruženih usluga naplaćenih od Zavoda zdravstvenog osiguranja.”

Osim toga, Babajić ističe da bi se usvajanjem ove inicijative smanjile liste čekanja, kao i pacijentima omogućili besplatni, ali i jednako kvalitetni pregledi.

“Zašto da ljekari zaradu prave privatnim klinikama kada mogu bolje ugovore i više para dobiti u ustanovama u kojima su zaposleni? Niko ne koristi mogućnost ‘dopunskog rada’ u ustanovi u kojoj radi. Liste čekanja za određene usluge prelaze i godinu dana, pa bi ovako smanjili liste čekanja, ustanove dodatno zarađivale, a pacijenti ne bi plaćali privatnicima, jer bi troškove snosio Zavod zdravstvenog osiguranja”, izjavio je Babajić za radio Zenit.

Podsjećamo, Klinički centar univerziteta u Sarajevu (KCUS) je bio zabranio rad ljekarima u privatnim klinikama, nakon čega su pojedini napustili KCUS.

“Zakon omogućava dvojnu praksu, međutim, zakon kaže da poslodavac mora dati saglanost. Nemam problem sa tim ukoliko na njihovoj listi čekanja nema pacijenata. Radno vrijeme su provodili vrlo kratko na KCUS-u, a mnogo više na svojim klinikama”, izjavila je još 2017. godine Sebija Izetbegović obrazlažući navedenu zabranu.

Diplomirani ekonomisti kao direktori zdravstvenih ustanova

“Predloženim izmjenama zakona bi omogućili i diplomiranim ekonomistima da konkurišu za tu poziciju. Zdravstveni radnici iz člana 66. koji ispunjavaju uslove moraju imati završen zdravstveni menadžment, što dodatno umanjuje izbor kandidata. Često su osnivači zdravstvenih ustanova u teškim situacijama zbog nedostatka kadrova koji ispunjavaju ove uslove. Moramo naglasiti i to da ovako gubimo kvalitetne ljekare, jer se posvete menadžerskim poslovima. Predloženim izmjenama zakona se ne umanjuju nikome prava, nego se samo proširuje izbor potencijalnih kandidata. Predložena izmjena zakona neće direktno uticati na poboljšanje zdravstvene zaštite građana, ali će sigurno indirektno stvoriti pretpostavke za kvalitetniji rad zdravstvenih ustanova.

”Drugu inicijativu koju je podnio Babajić vezana je za izmjenu i dopunu člana 66. stav 6. Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH gdje bi se ispred riječi ‘medicinski’ dodala riječi ‘ekonomski’ čime bi omogućili i diplomiranim ekonomistima da konkurišu za pozicije direktora zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH. Izmjene bi se odnosile i na sve ostale članove ovog Zakona koji definišu ovu oblast. Kako je obrazložio, trenutno zakonsko rješenje sužava mogućnost kandidiranja za poziciju direktora zdravstvenih ustanova samo na zdravstvene radnike.

tuzlalive.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI