HomeUncategorizedPolicija apeluje na građane da ne koriste pirotehniku, kazne i do 1.200...

Policija apeluje na građane da ne koriste pirotehniku, kazne i do 1.200 KM

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo u četvrtak je centralnim događajem na platou ispred SCC-a od 11 do 13 sati započela društveno odgovornu kampanju “Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja!“ na području KS, javlja Anadolu Agency (AA).

Kampanja se realizuje uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH u okviru projekta ”Prevencije i smanjenja prisustva nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini” (PILLAR), a sprovode je kantonalna Ministarstava unutrašnjih poslova i Policija Brčko distrikta BiH.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova KS Mirza Hadžiabdić izjavio je tim povodom da je ključni cilj kampanje apelovati na građane da slave bez upotrebe oružja.

Hadžiabdić: Ključni cilj kampanje apelovati na građane da slave bez upotrebe oružja

– Sve to može izazvati određene posljedice kako u pogledu eventualnog povređivanja ili tragičnih posljedica tako i u pogledu sankcionisanja odgovornih za upotrebu vatrenog oružja kojim se čini krivično djelo – kazao je Hadžiabdić, podsjetivši da za upotrebu vatrenog oružja kojim se čini krivično djelo mogu biti izrečene zatvorske kazne.

– Uprava MUP-a Kantona Sarajevo poduzela je također planske aktivnosti u vezi s novogodišnjim praznicima bez obzira što nema javnog dočeka Nove godine. Cilj je održavati povoljno stanje sigurnosti u KS i odgovoriti eventualno na sve izazove s kojima se susretnemo tokom novogodišnjih praznika – rekao je Hadžiabdić.

Također je uputio apel i građanima o upotrebi pirotehničkih sredstava.

– Više puta smo ranije apelovali na građane da se suzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava, posebno da se suzdrže djeca i maloljetna lica od upotrebe pirotehničkih sredstava, i u tom smislu smo više puta apelovali na roditelje da vode računa i da ne dozvole djeci upotrebu pirotehničkih sredstava, prije svega iz razloga da ne bi došlo do samopovređivanja ili povređivanja drugih lica, ali i iz razloga što je to propisano kao prekršaj i oni koji to čine mogu biti prekršajno sankcionisani oni koji to čine, ali i roditelji djece koja upotrebljavaju pirotehnička sredstva – kazao je Hadžiabdić.

U navedenim slučajevima predviđene kazne za počinoce su od 300 do 900 KM, a za roditelje maloljetnih prekršilaca su od 400 do 1.200 KM.

Vedad Pinjo

Projektni oficir UNDP-a Vedad Pinjo istakao je da je važno upozoriti građane u BiH da slavlja obilježavaju bez upotrebe vatrenog oružja.

– Cilj naše kampanje je da se apeluje na svijest građana da ne koriste vatreno oružje u slavljeničke svrhe prilikom prazničnog perioda i da na taj način pokažu odgovorno vlasništvo nad oružjem – kazao je on.

Kampanja “Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja!“ provodi se u periodu od 23. do 31. decembra 2021. godine. Cilj kampanje je podići svijest građana o opasnosti korištenja vatrenog oružja u slavljeničke svrhe tokom prazničnog perioda, kao i da se promoviše odgovorno vlasništvo nad vatrenim oružjem.

Tokom trajanja kampanje policijski službenici i službenice u odabranim sredinama dijele promotivni materijal građanima sa ključnim porukama kampanje, a to su da neovlaštena upotreba vatrenog oružja ugrožava sigurnost ljudi i imovine i izaziva uznemirenost građana, te je legalno kažnjivo, kaoi da pucanje u vazduh iz vatrenog oružja može nenamjerno prouzrokovati smrt druge osobe ili za posljedicu imati teške fizičke povrede i psihološke traume.

Istraživanja pokazuju da se tragedije i nesreće, usljed upotrebe vatrenog oružja, često dešavaju u vrijeme proslava. Stoga, Uprava policije apeluje na građane Kantona Sarajevo da se suzdrže od upotrebe vatrenog oružja tokom prazničnog perioda kako najradosniji trenuci i praznične proslave ne bi završile sa tragičnim posljedicama.

Projekat PILLAR se realizuje u okviru inicijative Mapa puta 2024. za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na zapadnom Balkanu koju finansiraju Savezna Republika Njemačka, Velika Britanija, Kraljevina Švedska, Republika Francuska, Kraljevina Nizozemska, Kraljevina Norveška i uz podršku Evropske unije.

Avaz/AS info

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI