HomeIzdvojenoPoslodavci u TK sve više zainteresovani da učenicima plate praktičnu nastavu

Poslodavci u TK sve više zainteresovani da učenicima plate praktičnu nastavu

Poslodavci u TK sve više su zainteresovani da učenicima plate praktičnu nastavu, istakao je to ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović.

Ranije je najavio da će Vlada Tuzlanskog kantona, osim niza već ostvarenih mjera koje su unaprijedile obrazovanje na svim nivoima, posebnu pažnju posvetiti srednjem stručnom obrazovanju i praksi.

Kako je naveo poslodavci su više puta izrazili potrebu za boljim reguliranjem prakse i pokazali su spremnost da učenicima plate praktičnu nastavu, a međunarodni partneri Vlade TK iz Njemačke, Austrije, Švicarske i drugih zemalja podržali su napore Vlade TK da napravi značajne korake u razvoju dualnog obrazovanja.

“Ministarstvo je više od godinu dana radilo na pripremi Pravilnika o praktičnoj nastavi, konsultirajući se s Pedagoškim zavodom TK i našim međunarodnim partnerima, kako bismo osigurali da pravilnik bude što kvalitetniji. Implementacija ovog pravilnika označit će unapređenje kvalitete praktične nastave, s koristima prvenstveno za učenike, ali i za privredu Tuzlanskog kantona”, rekao je minsitar Omerović u objavi na društvenim mrežama.

Pravilnik precizno definiše pojmove, obaveze i uloge različitih aktera u organizaciji i izvođenju praktične nastave. Poslovi uključuju planiranje, vođenje evidencije, saradnju sa poslovnim subjektima, osiguranje zaštite na radu, ocjenjivanje učenika, te prava i obaveze učenika tokom praktične nastave.

Posebna pažnja posvećena je zaštiti učenika na radu, definisanju uloga mentora i koordinatora, kao i obavezama škole i poslovnih subjekata. Pravilnik detaljno reguliše i finansijska pitanja, uključujući nagrade, naknade i osiguranje učenika.

Nadalje, kako ističe Kantonalni resorni ministar, pravilnik precizira oblike i metode praktične nastave, njeno izvođenje i trajanje, mjere zaštite na radu, praćenje izvođenja praktične nastave, te ulogu Kantonalne privredne komore Tuzla u podršci organizaciji i unapređenju praktične nastave.

Konačno, Pravilnik reguliše i ugovorno regulisanje praktične nastave kod poslovnih subjekata, uključujući obaveze, prava i odgovornosti škole, poslovnog subjekta, mentora i koordinatora.

RTV Slon/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI