HomeIzdvojenoPreko 4 hiljade učenika u TK polagalo eksternu maturu, ispit trajao 180...

Preko 4 hiljade učenika u TK polagalo eksternu maturu, ispit trajao 180 minuta

Učenike Osnovne škole „Pazar“ u Tuzli posjetili su danas prije polaganja eksterne mature ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović i direktor Pedagoškog zavoda TK Izet Numanović.

Zaželjevši učenicima uspjeh prilikom rješavanja testa, ministar Omerović je pojasnio zbog čega je eksterna matura važna.

„Prvi razlog je da imamo eksternu evaluaciju  i da možemo na osnovu nje kreirati nove javne politike a druga je obaveza je Bosne i Hercegovine da ima neku vrstu evaluacije. Ranijih godina smo imali maturu sa širim brojem predmeta. Od ove godine imamo reduciranu eksternu maturu te ćemo kada  se završi sav ovaj proces sa Pedagoškim zavodom napraviti evaluaciju i da vidimo u kojem smjeru ćemo razvijati dalje naše obrazovne politike a shodno rezultatima eksterne mature.“

Maturu je danas u isto vrijeme polagalo 4042 učenika sa područja TK, kazao je ovom prilikom stručni savjetnik za obrazovanje Pedagoškog zavoda TK Mehdin Selimović.

„Danas 4042 osnovca polažu eksternu maturu iz, ove godine revidiranih predmeta, tako da  učenici polažu iz bosanskog, engleskog i matematike. Osim 4042 učenika sa područja našeg kantona maturi će pristupiti i 47 učenika koji su iz Republike Srpske, Brčko Distrikta i nekih drugih mjesta, a koji žele da polažu eksternu maturu na području našeg kantona”.

Rezultati ispita koji je trajao 180 minuta bit će narednih dana.

tuzlanski.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI