HomeIzdvojenoPrevelika konzumacija trešanja može loše utjecati na vaše zdravlje: Ovo su problemi

Prevelika konzumacija trešanja može loše utjecati na vaše zdravlje: Ovo su problemi

Trešnje su izvrstan izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K, kao i minerala poput kalija, kalcija, željeza, bakra, mangana, magnezija, fosfora i cinka.Često se dogodi da, jednom kad počnemo jesti trešnje, teško je stati, ali stručnjaci savjetuju umjerenost jer prekomjerna konzumacija može imati laksativni učinak i uzrokovati probavne smetnje. Ali, koliko trešanja je previše?

Zato se preporučuje dnevna doza od otprilike 150 grama, što je oko 20 trešanja. Trešnje sadrže dijetalna vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline (poput jabučne, limunske i vinske) te određene proteine i ugljikohidrate.

Pretjerivanje u trešnjama može uzrokovati laksativno djelovanje, poremećaj u prehrani.

Njihova crvena boja dolazi od antocijanina i drugih fenolnih tvari s antioksidativnim svojstvima. Osim toga, antocijanini imaju analgetičko i protuupalno djelovanje, što ih čini korisnima za ublažavanje simptoma artritisa.

Antocijanini i proantocijanidini u trešnjama također pomažu u ublažavanju simptoma astme i alergija, potiču proizvodnju kolagena i smanjuju upale i grčeve u mišićima, što je korisno za sportaše koji mogu osjetiti olakšanje od bolova nakon intenzivnih aktivnosti poput trčanja.

Trešnje sadrže levulozu, šećer s niskim glikemijskim indeksom koji se polako apsorbira u tijelu, što ih čini pogodnima za dijabetičare. Osim što se mogu jesti svježe, trešnje su odlične i za pripremu sokova, sladoleda, voćnih salata i osvježavajućih kolača, javlja Klik.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI