HomeVijestiŽiviniceProjekat rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže

Projekat rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže

Gradonačelnik Grada Živinice Began Muhić održao je prvi radni sastanak sa konsultantskim timom SWECO i Enova na kojem je razgovarano o realizaciji Projekta rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže u Živinicama.

Radi se o projektu rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže gradske zone i nekoliko prigradskih naselja u Živinicama, čija vrijednost investicije po projektnoj dokumentaciji iznosi oko 38 miliona konvertibilnih maraka. Važno je istaći da bi do 75%  od ukupne vrijednosti projekta bila grant sredstva međunarodnih fondova.   

Dakle, konsultantski tim odabran od strane Evropske banke za obnovu i razvoj, SWECO i Enova, prvo će raditi studiju izvodljivosti navedenog projekta koja će dati odgovore u šta treba uložiti vezano za vodosnabdijevanje, a tako i za kanalizaciju i tretman otpadnih voda, na osnovu koje će se pristupiti relizaciji istog.

Projektom je predviđeno uvezivanje sistema sa modernim tehnologijama, sa ciljem smanjenja zaista velikih gubitaka vode koji su trenutno u određenim područjima i do preko 80 %.

Finansiranje izrade studije izvodljivosti za navedeni projekat vršit će se grant sredstvima koje je Grad Živinice obezbijedio u saradnji sa EBRD-om.

Na sastanku je razgovarano i o projekatu toplifikacije grada, u okviru kojeg Grad Živinice želi da koristi najnovije trendove za zagrijavanje. Prvo će se napraviti mapiranje potencijala i pristupiti izradi idejnog projekta.  

Također, prema riječima gradonačelnika Begana Muhića u toku je izrada idejnog rješenja projekta za uređenje kanalizacione mreže u svim mjesnim zajednicama na području Grada Živinice. Cilj navedenog projekta je sistemski uređena i umrežena kanalizaciona mreža na cijelom području naše lokalne zajednice, a kako bi Grad Živinice postao prvi zeleni grad u regiji, sa svim benefitima koje to donosi.

„Sa izradom vodovodne i kanalizacijone mreže mi bi u potpunosti u narednih nekoliko decenija riješili problem vodosnabdijevanja, jer bi konačno spriječili velike gubitke vode  koje mi trenutno u sistemu imamo, a koje nažalost u određenim područjima našeg Grada dostižu i do 80%. Ovakav sistem je zaista neodrživ. Također, što se tiče ovog problema u fazi smo idejnog rješenja projekta za uređenje kanalizacione mreže u svim mjesnim zajednicama na području Grada Živinice. Želimo da to bude sistemski uređeno i umreženo na cijelom području naše lokalne zajednice, jer mi želimo da Grad Živinice bude prvi zeleni grad u regiji, sa svim benefitima koje to donosi našim sugrađanima.“, rekao je gradonačelnik Began Muhić.  

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI