HomeIzdvojenoProšla godina donijela je najviše oružanih sukoba u svijetu od završetka Drugog...

Prošla godina donijela je najviše oružanih sukoba u svijetu od završetka Drugog svjetskog rata

Godine 2023. svijet je vidio više oružanih sukoba nego bilo koje druge godine od završetka Drugog svjetskog rata. To proizlazi iz studije koju je u ponedjeljak objavio Norveški institut za istraživanje mira u Oslu (PRIO).

Prošle godine dogodilo se ukupno 59 sukoba, ali se broj pogođenih zemalja smanjio s 39 u 2022. na 34, objavio je PRIO.

Prema podacima koje je prikupio Univerzitet Uppsala (UU) u Švedskoj od nevladinih i međunarodnih organizacija, broj smrtnih slučajeva u borbama se prepolovio na oko 122.000 u usporedbi s prethodnom godinom. Ipak, treći je najveći od 1989., u kontekstu rata u Ukrajini i sukoba između Izraela i palestinskog pokreta Hamas.

“Nasilje u svijetu je na vrhuncu svih vremena od kraja Hladnog rata”, rekla je Siri Aas Rustad, istraživačica PRIO-a i glavna autorica izvješća o razvoju događaja na međunarodnoj sceni 1946.-2023.

“Brojke pokazuju da konfliktno okruženje postaje sve složenije i da sve više aktera sukoba djeluje unutar jedne zemlje”, objasnila je stručnjakinja.

Prema PRIO-u, povećanje broja sukoba može se dijelom pripisati ekstremističkoj džihadističkoj organizaciji Islamska država (ISIL), čiji se utjecaj širi u Aziji, Africi i na Bliskom istoku, te uključivanju sve većeg broja paradržavmnih boraca.

“Takav razvoj događaja sve više otežava akterima kao što su humanitarne grupe i organizacije civilnog društva da manevriraju u okruženju sukoba i poboljšaju živote običnih ljudi”, rekla je Rustad.

Iako se lani smanjio broj poginulih u borbenim dejstvima, kumulativni broj za posljednje tri godine najveći je u trogodišnjem razdoblju u zadnjih 30 godina, navodi PRIO. U Africi je zabilježeno 28 oružanih sukoba, 17 u Aziji, deset na Bliskom istoku, tri u Europi i jedan u Americi.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI