HomeIzdvojenoProtekla godina obilovala lijepim kulturnim dešavanjima u BiH

Protekla godina obilovala lijepim kulturnim dešavanjima u BiH

Unatoč nezahvalnoj situaciji u kojoj se nalaze institucije kulture u svjetlu financiranja i doživljaja važnosti njihova djelovanja u društvu, prošla je godina donijela čitavu lepezu kulturnih događanja u Bosni i Hercegovini koja su umnogome oplemenili društvenu scenu u našoj zemlji .

Mrežu kulturnih sadržaja primarno su isprepleli različiti festivali diljem BiH posvećeni teatru ili filmu, a uz njih je bilo prije izložbi, koncerata, promocija knjiga, panel-diskusija, sajmova i drugih događaja iz oblasti umjetničkog stvaralaštva.  

Brojni su festivali upriličeni u prošloj godini – Sarajevo Film Festival, Festival bh. drame u Zenici, Međunarodni festival animiranog filma NAFF u Neumu, Mostar Film Festival, Tuzla Film Festival, Teatarski festival BiH FEDRA Bugojno, Internacionalni teatarski festival MESS, Pozorišne/Kazališne igre BiH, Književni susreti Cum grano salis u Tuzli, i drugi. Tu je i nekoliko sajmova knjiga, od kojih se izdvaja onaj u Centru Skenderija – Međunarodni sajam knjiga i učilo Sarajevo.

Zlatna nit godine kada je riječ o kulturnoj ponudi bez sumnje je Sarajevo Film Festival (SFF), sada već renomirani događaj čije razmjere sežu do zemalja regije i šire, a čija čarolija prekrije bh. gradove u koje donese filmske i ostale sadržaje. Tradicionalno se održava u kolovozu donoseći obilje sadržaja, filmskih i glazbenih prevashodno, koji transformišu Sarajevo u poseban festivalski grad tih osam dana trajanja, a gradske ulice ispunjavaju turistima iz svih krajeva svijeta.

Ovogodišnji 29. SFF otvoren je projekcijom filma “Poljubite budućnost” (“Kiss the Future”) u režiji Nenada Čičina-Šaina, a crvenim tepihom uoči ceremonije otvaranja Festivala u Narodnom pozorištu Sarajevo, pored brojnih istaknutih osoba iz svijeta filma, kulturnog, društvenog i političkog života BiH i zemalja regije, prošetali su frontmeni benda U2 Bono Vox i gitarist David Howell Evans, kao i Christiane Amanpour, istaknuta novinarka koja je tijekom rata u BiH svijetu prenijela istinu o stradanju nevinih civila.

Tijekom najznačajnijih filmskih smotri u jugoistočnoj Europi prikazano je 235 filmova iz 59 zemalja u 18 programa. Svjetske premijere imalo je 69, a devet međunarodnih filmova. Za Srce Sarajeva takmičilo se 49 filmova u četiri natjecateljske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma.

Najznačajniji teatarski festivalski događaj svakako je MESS. Ovaj internacionalni teatarski festival čiji su korijeni nastanka sedam decenija unazad, svake godine u Sarajevo donosi teatarske trupe i umjetničke izričaje iz Europe i svijeta, nudeći priliku građanima da upoznaju neke druge načine prezentacije teatarske umjetnosti.

MESS je otvoren izvedbom predstave “Caligula” u izvedbi nacionalnog dramskog teatra Ivan Frank iz Kijeva u režiji Ivana Uryvskog. U njegovom 63. izdanju Festival je u BiH i Sarajevu doveo trupe iz Ukrajine, Litve, Burkine Faso, Velike Britanije, Italije, Njemačke, Mađarske, Hrvatske, Kosova, Srbije, Crne Gore i BiH.

U dvanaest produkcija u službenom programu i šest u okviru Malog MESS-a preplitali su se tuga, ljutnja i mašta, svijet ljubavi, povjerenja i izdaje, krhkost života i borba protiv otuđenosti, strah i kompromis običnih ljudi u vremenima krize, umjetnost na granici pristojnosti. , humanosti i etike, ljubav u sjeni rata i poraća, nacionalizam, klimatske promjene i još mnogo toga.

Najbolji su nagrađeni Zlatnim lovorovim vijencima u različitim kategorijama.

“Dani Jurislava Korenića”, festival koji je pokrenuo Kamerni teatar 55 u čast osnivača i jednog od glavnih utemeljivača kulturnih događaja i institucija, a ovaj je put ponudio niz zanimljivih predstava teatarskih kuća iz zemalja regije. Zastor je podigla predstavu “Bilo jednom na Brijunima” Kokana Mladenovića, a prilika je to bila da publika pogleda teatarske izvedbe umjetnika iz Bitef teatra, Beogradskog dramskog pozorišta, HNK Varaždin te koprodukciju Narodnog pozorišta Mostar i Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Festival “Baščaršijske noći”, kao i uvijek, u srpnju nudi jednomjesečni sadržaj bogat koncertima, izložbama, teatarskim predstavama, promocijama knjiga i programa za djecu.

AJB DOC Film Festival međunarodni je festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans koji je u rujnu obogatio filmsku ponudu u gradu sa vrsnim dokumentarnim ostvarenjima. Tematski se bave društvenim fenomenima, stavljajući u fokus univerzalne ljudske vrijednosti – hrabrost, istinu, pravednost, toleranciju i kozmopolitizam.

Ovo šesto izdanje AJB DOC-a otvoreno je ceremonijom, izložbom crno-bijelih fotografija Đorđa Kostića, Al Jazeerinog producenta Digitalne redakcije i dopisnika iz Beograda, te projekcijom filma “Game: Drugi nivo” autora Eefje Blankevoort, Els van Driel i Sajida Khana Nasirija u Bosanskom kulturnom centru (BKC). Publika je na Festivalu imala priliku pogledati 24 ostvarenja vrhunske produkcije, čiji je fokus na ljudskim pravima.

Ljubitelji baletne umjetnosti u rujnu su mogli uživati ​​u programu Balet Festa Sarajevo koji na scenu donosi različite izraze u baletnoj umjetnosti.

Festival “Sarajevska zima”, nastao u čast sjećanja na Olimpijske igre u Sarajevu, kao i svake godine i ovaj je put donio pregršt dešavanja, uz koncerte, izložbe, predstave i druge vidove umjetničkog predstavljanja.

Svakako su od važnih kulturnih događaja nezaobilazne i ovogodišnje 42. Pozorišne/Kazališne igre BiH u Jajcu. U osam dana tijekom srpnja na daskama Pozorišne dvorane Doma kulture Jajce u natjecateljskom programu izvedeno je sedam predstava. Ključ grada Jajca ove godine, tokom festivalskih dana, brižno je čuvao bh. glumac i dugogodišnji sudionik Igara u Jajcu Senad Bašić.

Selektorica Pozorišnih/Kazališnih igara BiH bila je glumica i dugogodišnja pozorišna radnica Hasija Borić-Stojić, a Igre je otvorila predstava “Ljetopis o kralju Tvrtku” Jasmina Imamovića u režiji Dine Mustafića i izvedbi BKC Sarajevo.

Zenica je tradicionalni domaćin Festivala bh. drame čije je ovogodišnje 22. izdanje otvoreno u Bosanskom narodnom pozorištu predstavom “Sve to je iz kuće” u režiji Ajle Bešić i koprodukciji BNP-a i Festivala. Ovaj put festivalskog programa donio je pet predstava.

Projekcijom filma “Bosanski lonac” hrvatskog režisera Pave Marinkovića u Mostaru je otvoren 17. Mostar film festival (MOFF) – festival filmske glume, na kojem je prikazano šest filmova u natjecateljskom dijelu programa.

Jedan od zanimljivih i za javnost važnih projekata bio je “Kultura na ulici 2023!”, specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održavao na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom KS.

Projekt je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj mu je da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Godina je obilježena i jednim velikim događajem iz svijeta likovnog stvaralaštva – izložbom “Molitva” jednog od najznačajnijih bh. slikara, maestra Safeta Zeca koja je otvorena u European House Sarajevo, kod Vječne vatre. Izložba je kroz izbor radova fokusirana na snažan prikaz univerzalnosti molitve i nade u boljitak čovjeka.

Izložbu je organizirao European House Sarajevo u suradnji s Fondacijom Ivanka i Safet Zec. Opus “Molitva” priključio se ranijim djelima Safeta Zeca iz ciklusa kao što su “Egzodus” i “Zagrljaj”.

Također, u obilju glazbenih događaja posebno se izdaje koncert “Tri tenora” održan u dvorani Skenderija u Sarajevu. Riječ je o gala koncertu svjetskog projekta serije koncerata, koji su započeli tri najslavnija tenora svih vremena Luciana Pavarottija, Josea Carrerasa i Placida Dominga.

Koncerti “Tri tenora” postali su najposjećeniji koncerti u povijesti klasične glazbe. Svojim repertoarom kompozicija iz različitih epoha i glazbenih stilova, kao i odabirom gostiju na koncertima – Bono Vox, Zucchero, Brayan Adams, Peter Gabriel, Celin Dion i drugi, učinili su da klasična muzika bude prihvaćena i od velikog broja mlade publike.

Nakon smrti najslavnijeg tenora Luciana Pavarottija, koncerti su nastavljeni da se održavaju diljem svijeta te s nevjerovatnom pažnjom praćeni i dalje od publike i poštovalaca klasične umjetničke glazbe.

Sarajevo je u 2023. godini ugostilo i prvo izdanje Festivala svjetla koji je otvoren u Zemaljskom muzeju BiH, a posjetitelji su imali priliku uživati ​​u svjetlosnim dekoracijama – skulpturama, videoinstalacijama i lampicama koje krase botanički vrt i muzejsku fasadu. Riječ je o festivalu koji je obogatio ne samo turističku, nego i kulturno-zabavnu ponudu Sarajeva u zimskom periodu, ali i afirmisao bogato bh. prirodno i kuturno-historijsko naslijeđe.

Institucije kulture iz godine u godinu brojem posjetitelja i kvalitetom ponuđenog sadržaja opravdavaju važnost njihova djelovanja, kao i značaja kulture uopće za društvo u cjelini.

rtvtk/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI