HomeVijestiProtesti zbog nedostatka sredstava za liječenje teških oboljenja: Zdravlje nije luksuz

Protesti zbog nedostatka sredstava za liječenje teških oboljenja: Zdravlje nije luksuz

Ispred Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas su održani protesti nevladinih organizacija koje smatraju da nije napravljen korak ka rješavanju pitanja Fonda solidarnosti FBiH.

Centri civilnih inicijativa i organizacije civilnog društva koje okupljaju pacijente korisnike usluga Fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine održali su proteste ispred zgrade Parlamenta FBiH.

Kako su ranije saopćili iz Centra civilnih inicijativa (CCI), razlog protesta su odluke entitetske vlade koje će parlamentarci razmatrati, a koje smatraju neodgovarajućima.

Napomenuli su da je parlamentarni odbor za ekonomsku i finansijsku politiku u martu ove godine od vlade zatražio da prilikom izrade rebalansa ovogodišnjeg budžeta usvoji budžetski zahtjev Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH da osigura dodatna sredstva koja su potrebna za djelovanje Fonda solidarnosti FBiH.

Na protestima se danas pred zgradom Parlamenta FBiH okupilo nekoliko desetina građana koji su transparentima “Zdravlje nije luksuz, zdravlje je pravo”, “Naši životi su u vašim rukama, odgovorni ste”, “Obezbijedite sredstva za Fond solidarnosti”, “Zakon je jasan” te ostalima željeli skrenuti pažnju na fond koji je zadužen omogućiti liječenje teško oboljelih, najčešće u inostranstvu.

Osim toga, fond postoji i zbog omogućavanja lijekova, kao i liječenje povratnika u Republici Srpskoj.

klix/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI