HomeIzdvojenoPušteni nalozi za septembarske naknade za 1.434 roditelja njegovatelja u FBiH

Pušteni nalozi za septembarske naknade za 1.434 roditelja njegovatelja u FBiH

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike objavilo je danas informaciju da su pušteni nalozi za septembarske naknade roditeljima njegovateljima u Federaciji BiH.

– Danas je 10. oktobar. Roditelji njegovatelji molili su nas da nalozi za isplate idu od nas do 10.-og u mjesecu. Ovaj mjesec ispunili smo obećanje. Također smo i završili reviziju svih predmeta roditelja njegovatelja i već od sljedećeg mjeseca na isplati je svih 1615 roditelja njegovatelja, a za mjesec septembar uneseni su nalozi u iznosu 4.985.008,55 KM – najavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Iz Ministarstva podsjećaju da je primjena Zakona roditelj njegovatelj počela krajem 2021. godine, te da je revizija oko 1600 premeta trajala skoro dvije godine.

– U periodu od godinu i po dana koliko je trajala revizija do preuzimanja mog mandata završeno je tek oko 500 predmeta. Prepoznali smo to kao prioritet, osnovao sam komisiju i za tri mjeseca završili smo oko 700 zaostalih i nešto više od 300 novopristiglih rješenja i time konačno okončali zaostalu reviziju – podsjetio je Delić.

Najavio je i izmjene Zakona roditelj njegovatelj kako bi se ispravili nedostaci u postojećem zakonu koji se odnose na uračunavanje invalidnine djeteta u cenzus za ostvarenje prava, te priroda nastanka invaliditeta, obzirom da po važećem zakonu pravo na sticanje statusa roditelja njegovatelja imaju samo roditelji djeteta koje je rođeno sa invaliditetom, ne i one djece koja su invaliditet zadobila usljed nesreće ili bolesti, saopćeno je iz Federalnog ministrstva rada i socijalne politike.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI