HomeIzdvojenoRast inflacije u BiH: Poskupila odjeća, obuća i prijevoz, evo za koliko

Rast inflacije u BiH: Poskupila odjeća, obuća i prijevoz, evo za koliko

Inflacija u Bosni i Hercegovini već dva mjeseca zaredom raste, što rezultira povećanjem razine cijena. Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je inflacija zabilježila rast od 0,6 posto u septembru u usporedbi s augustom 2023. godine, što je drugi uzastopni mjesec rasta indeksa potrošačkih cijena.

“Na godišnjem nivou, prosječno su cijene porasle za 4,1 posto. Na mjesečnoj nivou, rast cijena zabilježen je gotovo u svim sektorima, pri čemu su odjeća i obuća porasli za 2,9 posto, a prijevoz za 2,4 posto.

Iako je inflacija na godišnjem nivou usporila nakon ubrzanja zabilježenog prošlog mjeseca na 4,7 posto, cijene hrane i dalje najviše doprinose ukupnoj stopi inflacije”, stoji u priopćenju.

Dodaje se da su na godišnjem nivou u septembru 2023. godine u usporedbi s septembrom 2022.godine najviše porasle cijene ostalih dobara i usluga za 9,1 posto, namještaja i kućanskih aparata za 8,5 posto, dok su cijene prijevoza pale za 4,2 posto, a cijene odjeće i obuće za 7,2 posto.

U periodu od januara do septembra, inflacija je iznosila 7,6 posto, a najviše su doprinijele cijene hrane i pića, koje su porasle za 12,9 posto.”

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI