HomeVijestiRaste pritisak na Izrael za prekid vatre u Gazi

Raste pritisak na Izrael za prekid vatre u Gazi

Izrael se u utorak suočio sa sve većim međunarodnim pritiskom da pristane na prekid vatre s Hamasom, dok je planirao upad u grad Rafah na jugu Gaze gdje je zaraženo više od milijun Palestinaca.

Direktor CIA-e William Burns trebao bi u utorak doći u Kairo na novi krug pregovora o prekidu vatre uz posredovanje Katare koji bi privremeno zaustavio borbu u zamjenu da Hamas oslobodi taoce.

Njegova planirana posjeta dolazi nakon što su Washington i Ujedinjeni narodi upozorili Izrael da ne izvodi kopnenu ofanzivu na Rafah bez plana za zaštitu civila, koji kažu da nemaju kuda otići.

– Gdje god da idemo, ima bombardovanja, mučenika i ranjenika – rekla je Iman Dergham, raseljena Palestinka.

Tijekom posjeta Bijeloj kući u ponedjeljak, jordanski kralj Abdulah II zalagao se za potpuni prekid vatre kako bi se okončao četveromjesečni rat.

– Ne možemo priuštiti izraelski napad na Rafah. Sigurno će proizvesti još jednu humanitarnu katastrofu – rekao je monarh čija zemlja ugošćuje veliki broj palestinskih izbjeglica.

– Ne možemo stajati po strani i pustiti da se ovo nastavi. Potreban nam je trajni prekid vatre sada. Ovaj rat se mora okončati – kazao je on.

Nakon što je prošle sedmice odbacio Hamasove uvjete za primirje, Izrael je u ponedjeljak izveo akciju u Rafahu prije jutra u kojoj su oslobođena dva taoca i ubijeno oko 100 ljudi.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI