HomeUncategorizedRealizovan pilot projekat ugradnje solarnih panela u JU “Druga osnovna škola” Živinice

Realizovan pilot projekat ugradnje solarnih panela u JU “Druga osnovna škola” Živinice

Gradonačelnik Began Muhić zajedno sa svojim saradnicima, te sa predstavnicima Fonda otvoreno društvo BiH, Ministarstva obrazovanja i nauke TK-a, Centra za održivu energetsku tranziciju – RESET Sarajevo i Instituta za napredne tehnologije i sisteme Sarajevo svečano uz prigodan program koji su spremili učenici i nastavnici škole u rad pustio solarnu elektranu snage 18 kW u JU “Druga osnovna škola” Živinice.

U okviru projekata energetske i zelene tranzicije koji se provode na području Grada Živinice realizovan je pilot projekat ugradnje solarnih panela na objektu JU “Druga osnovna škola” Živinice.

JU “Druga osnovna škola” Živinice je jedna od prvih škola na Tuzlanskom kantonu od ukupno tri koje su obuhvaćene ovim projektom.

Projekat finansira Fond otvoreno društvo BiH uz partnere Grad Živinice i Ministarstvo obrazovanja i nauke
TK-a.

Ukupna investicija projekta je  35.000,00 KM.

Grad Živinice aktivno radi na procesima energetske tranzicije i prema riječima gradonačelnika Begana Muhića ovo je jedan od prvih konkretnih koraka da Grad Živinice krene od temelja odnosno da sve objekte javnih ustanova počevši od osnovnih škola poboljša u segmentu energetske efikasnosti kroz različite programe koji će se aktivno nastaviti u narednom periodu uz pomoć domaćih i međunarodnih partnera.

Grad Živinice je i u ovom segmentu lokalna zajednica koja želi svojim primjerom da potakne i druge lokalne zajednice da razmišljaju i djeluju u skladu sa postulatima Zelene agende.

Gradonačelnik Muhić je istakao i važnost formiranja posebnog Fonda u saradnji sa višim nivoima vlasti gdje bi se sredstva nastala uštedama nakon realizacije ovakvih projekata ulagala za projekte sličnih namjena u drugim sredinama i na drugim mjestima gdje je potrebno.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI