Sutlija ili sutlijaš je starinska poslastica od svega pet sastojaka koja se vrlo jednostavno priprema. Svima je dostupna i u par koraka gotova, jednostavno ne može, a da se ne voli.
Porijeklo riječi sutlijaš vodi od turske riječi süt što na bosanskom jeziku znači mlijeko.
Njena jednostavnost, pun okus i hranjivost čine je idealnom poslasticom za sve generacije.
Sastojci:
- 1 litar mlijeka
- 8 kašika šećera
- 8 kašika riže
- vanilin šećer
- cimet ili čokolada
Priprema:
Rižu operete, stavite u šerpu i dodate vode tek toliko da pokrije rižu. Kuhate je od sedam do 10 minuta na laganoj vatri.
U međuvremenu, u drugu šerpu staviti mijeko i, kada proključa, dodati šećer. Sve promiješate i dodajete skuhanu rižu.
Rižu u mlijeku kuhati 20-ak minuta uz stalno miješanje. Ne brinite ako je rjeđe, jer će se tokom hlađenja stisnuti. Sutliju vrelu sipati u posudice, a kada se ohladi dodati malo cimeta ili narendati čokolade.
To je to. Prijatno!