Roditeljima se savjetuje da djeci daju barem jednu porciju ove namirnice sedmično.
Djeca koja redovno jedu ribu mogla bi biti društvenija i ljubaznija od svojih vršnjaka, pokazuje nova istraživanje.
Naučnici su poručili da će poticanje djece da jedu ribu “vjerovatno pozitivno utjecati na razvoj djeteta”.
Istraživači sa Univerziteta u Bristolu rekli su da su morski plodovi bogat izvor omega-3 masnih kiselina, selena i joda – za koje je ranije utvrđeno da igraju važnu ulogu u razvoju mozga i kognitivnih funkcija.
Kao rezultat toga željeli su istražiti postoji li veza između konzumacije plodova mora kod djece u dobi od sedam godina i svih mogućih kognitivnih promjena i promjena u ponašanju u dobi od sedam, osam ili devet godina.
Ispitali su podatke o gotovo 6000 djece u Engleskoj u dužem periodu. Prosječna količina pojedene ribe svake sedmice bila je 123 grama. 7,2% djece nije jelo ribu svake sedmice, 63,9% jelo je do 190 grama sedmično, a 28,9% konzumiralo je više od 190 grama ribe svake sedmice – što je ekvivalent više od dvije porcije.
Riblji štapići i slično činili su gotovo polovicu (46%) prosječnog ukupnog unosa plodova mora.
Djeca koja nisu jela ribu imala su veću vjerovatnost pokazati “suboptimalno prosocijalno ponašanje”, prema novom istraživanju.
“Prosocijalno” ponašanje uključuje prijateljske interakcije, altruizam i dijeljenje.
Djeca od sedam godina koja nisu konzumirala ribu, u poroeđenju s onom koja su jela najmanje 190 grama ribe svake sedmice, imala su 35% veću vjerovatnost da će pokazati “suboptimalno prosocijalno ponašanje”.
To se povećalo na 43% među devetogodišnjacima.
Istraživači su također željeli procijeniti postoje li mjerljive razlike u inteligenciji onih koji jedu ribu i onih koji ne jedu ribu, ali nisu pronašli nikakve razlike među ispitanim osmogodišnjacima, bez obzira na njihov unos ribe.
Britanska nacionalna zdravstvena služba (NHS) kaže da bi “zdrava, uravnotežena prehrana” trebala uključivati najmanje dvije porcije ribe sedmično, uključujući jednu masnu ribu – poput lososa, skuše ili sardina.
Roditeljima se savjetuje da djeci daju barem jednu porciju masne ribe sedmično, ali “kako masna riba može sadržavati niske nivoe zagađivača koji se mogu nakupiti u tijelu, dječaci ne bi trebali jesti više od četiri porcije masne ribe sedmično, a djevojčice ne više od dvije porcije sedmično.”
tuzlanski.ba/ASinfo