HomeIzdvojenoRijaset apeluje na muslimane da se distanciraju od Povorke ponosa

Rijaset apeluje na muslimane da se distanciraju od Povorke ponosa

Povodom “Povorke ponosa” koja je planirana u Sarajevu, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uputio je apel članovima Islamske zajednice i svim muslimanima da se distanciraju od najavljene povorke i drugih aktivnosti kojima se, kako navode, “promovira grijeh i razvrat”.  

Rijaset je podsjetio na Zaključak Vijeća muftija sa sjednice održane 15. decembra 2015., u kojem je naglašeno da se “homoseksualizam u izvorima islama kvalificira velikim grijehom, te da se vjernici pozivaju da mu se ne približavaju”.

Dodaju da se u istom zaključku navodi kako “islam afirmira brak i porodicu, potiče na formiranje braka i očuvanje vrijednosti braka, potomstva i porodice kao osnovne ćelije ljudskog društva, te kako je, prema učenju islama, brak ugovor o bračnom životu između muškarca i žene”.

I dok ostaje predana zaštiti individualnih i kolektivnih sloboda i prava, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini će jednako štititi naše tradicionalne vrijednosti i vjerski nauk.

– Kako god nedvosmisleno izražava svoje neslaganje s ovom orijentacijom, koja se u islamu tretira velikim grijehom, izopačenošću i neprirodnim ponašanjem, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini izražava i svoju osudu bilo kakvog nasilja, koje je također grijeh, pa poziva sve muslimane da se suzdrže od svakog vida agresivnosti i nedoličnog ponašanja tokom sutrašnjih dešavanja u našem gradu – navedeno je u apelu Rijaseta, javlja MINA. 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI