HomeIzdvojenoRoditeljska kuća u Tuzli od danas na raspolaganju djeci oboljeloj od raka

Roditeljska kuća u Tuzli od danas na raspolaganju djeci oboljeloj od raka

Roditeljska kuća u krugu Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli, kojom upravlja Udruženje „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“, danas će biti otvorena uz prigodnu svečanost u okviru manifestacije „Dani vakufa 2024“, koju Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH tradicionalno organizira već 12. godinu zaredom. 

Svečanom otvaranju Roditeljske kuće u Tuzli, koje je najavljeno za 14.00 sati, prisustvovat će predstavnici Države Kuvajt i zvaničnici Federacije BiH, čelnici Islamske zajednice u BiH, te predstavnici iz javnog političkog i kulturnog života naše zemlje, pišu Vijesti.ba.

Ova kuća od sutra će pružati smještaj za djecu oboljelu od raka i njihove porodice, te pružiti psihosocijalnu podršku, ali i pomoć tokom teškog procesa liječenja oboljelih mališana.

Islamska zajednica je od samog početka prepoznala značaj ovog objekta i njegovu ulogu za širu društvenu zajednicu.

Na poziv Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“, Islamska zajednica u BiH se putem Vakufske direkcije aktivno uključila u obezbjeđivanje sredstava za ovaj projekat.

„Bosna i Hercegovina će, nakon Sarajeva, dobiti drugu Roditeljsku kuću u Tuzli, koja predstavlja trajno dobro, a od koje će koristi imati oboljela djeca i njihovi roditelji, medicinsko osoblje i šira društvena zajednica. Djelujući kroz ovakve projekte Islamska zajednica u BiH pokazala je da blagovremeno reaguje na društvene izazove i javni interes, ali prvenstveno da je njena i misijska uloga pomagati društveno korisne projekte, a posebno ugrožene kategorije društva“, naveli su iz Vakufske direkcije.

Istakli su da posebnu zahvalnost duguju Vladi Kuvajta koja je osigurala najveći dio sredstava za izgradnju Roditeljske kuće u Tuzli i Udruženju „Srce za djecu“ koje je iniciralo ovakav jedan važan projekat.

„Vakuf je kruna dobročinstva, što potvrđuje i projekat Roditeljske kuće koji je završen zahvaljujući dobročiniteljima koji su, pokazujući humanost, i pomogli da oboljeloj djeci olakšamo liječenje i damo nadu u ozdravljenje”, poručili su iz Vakufske direkcije, kazavši da je u koncept vakufa duboko utkan osjećaj za potrebe zajednice i društva.

Izgradnja roditeljske kuće u Tuzli počela je u junu 2021. godine. Uloženi su veliki napori da se izabere dobar i pouzdan izvođač radova i da se kvalitetno odrade svi pripremni radovi, što je na kraju i urađeno.

Roditeljska kuća u Tuzli raspolaže sa 400 metara kvadratnih životnog prostora. Sastoji se od pet smještajnih jedinica sa pet apartmana koje imaju odvojena kupatila, a zajedničke prostorije su kuhinja, vešeraj, dnevna soba i igraona.

Na Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla trenutno se desetoro djece liječi od malignih bolesti, a svake godine otkrije se 12 do 15 novih slučajeva ovakvih bolesti kod djece.

Blizina roditelja i članova porodice u procesu liječenja igra bitnu ulogu, a Roditeljska kuća na tom putu sada je mjesto sigurnosti jer će omogućiti porodicama da su na okupu. Gradnja ovakvih objekta jasna je poruka djeci i roditeljima da nisu sami u svojoj borbi, prenose Vijesti.ba.

„Roditeljska kuća je više od pukog smještaja, ona je drugi dom, utočište i mjesto gdje teško oboljela djeca imaju priliku boraviti u porodičnoj atmosferi zajedno za svojim roditeljima, braćom i sestrama i porodicom“, naveli su su iz Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“.

tuzlalive/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI