HomeSvijetSAD postigle sporazum s evropskim zemljama o ukidanju poreza na digitalne usluge

SAD postigle sporazum s evropskim zemljama o ukidanju poreza na digitalne usluge

Francuska, Austrija, Italija, Španija i Velika Britanija složile su se da ukinu porez na digitalne usluge američkim tehnološkim gigantima od 2023. godine, dok će SAD ukinuti tarife koje je uvela kao odgovor na poreznu politiku pojedinih evropskih zemalja, prenosi Bloomberg.

Ministarstvo finansija SAD objavilo je da su postigli kompromis sa pet evropskih zemalja nakon spora oko poreza na američke tehnološke gigante.

Porezi na digitalne usluge prvenstveno su uticali na velike američke korporacije, kao što su Google i Facebook.

Vašington je pozvao na ukidanje tih poreza, rekavši da oni nepravedno ciljaju američke tehnološke gigante zbog poreskih praksi koje koriste i evropske kompanije.

Tehnološke kompanije podržale su stav Vašingtona. Oni bi radije da evropske zemlje povuku poreze na digitalne usluge u zamjenu za pravo da oporezuju dio njihove zarade u skladu sa novom globalnom šemom poreza na dobit.

SAD su zaprijetile Francuskoj, Austriji, Italiji, Španiji i Britaniji tarifama koje trebaju služiti kao odštetna mjera nakon što su te zemlje uvele porez na digitalne usluge.

Odluka o mjerama nikad nije stupila na snagu jer su zemlje nastojale prvo postići dogovor. Kao dio sporazuma objavljenog u četvrtak, SAD su rekle da neće nametnuti svoje odštetne mjere.

Također, prema zajedničkom sporazumu, pet zemalja će ukinuti poreze velikim tehnološkim kompanijama kada globalni sporazum o minimalnom porezu na dobit stupi na snagu.

Avaz / AS info

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI