HomeVijestiŽiviniceSemir Muhić za STUDOMAT: Svoju budućnost planiram kreirati u Bosni i Hercegovini

Semir Muhić za STUDOMAT: Svoju budućnost planiram kreirati u Bosni i Hercegovini

Rubrika “Moja kriiila” donosi pozitivne priče iz Bosne i Hercegovine. Širimo pozitivnu energiju i predstavljamo uspješne mlade ljude koji kroz svoje priče govore o tome šta njima tokom studiranja i karijere “daje kriiila” i pomaže im u njihovom “pilotiranju” kroz životne avanture.

Semir Muhić je dvadesetšestogodišnji bachelor Tržišnih komunikacija iz Živinica. Trenutno je zaposlen kao voditelj proizvodnog sektora, te paralelno obnaša funkcije koordinatora Odbora Omladinske banke Živinice u sklopu Fondacije Mozaik i predsjednika mladih Crvenog križa Tuzlanskog kantona.

Semir je za STUDOMAT otkrio neke tajne svog uspjeha, kako se tako mlad odlučio na velike životne poduhvate i gdje pronalazi motivaciju za nastavak.

Diplomirao si na “Internacionalno-poslovno informacionoj akademiji” u Tuzli. Kako si znao da je ovaj fakultet pravi izbor za tebe?

Diplomirao sam na Internacionalno-poslovno informacionoj akademiji u Tuzli, smjer Tržišne komunikacije. Na izbor ovog fakulteta odlučio sam se nakon studiranja na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, koji sam upisao nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja u JU Gimnazija Živinice. Smatram da mi je ovakav izbor studija omogućio adekvatnu pripremu za savremeno tržište rada i obavljanje poslova koji su u trendu sa vremenom, čime se pokazao kao pravi izbor jer mi je omogućio i rad tokom studiranja, gdje sam radio na poslovima grafičkog dizajnera, u oblasti marketinga za jednu IT kompaniju, te na nekoliko desetina projekata u srodnim oblastima.

Koji su tvoji savjeti za mlade koji žele upisati ovaj fakultet?

Ukoliko mladi imaju tendenciju prema konkretnom učenju i sticanju  znanja iz oblasti koje su odmah primjenjive na tržištu rada, posebno u IT sektoru, sektoru marketinga i vizualizacije brenda, te organizacije i upravljanja ljudskim resursima, onda je ovo pravi izbor. Svim mladim ljudima koji se pronalaze u ovome, savjetujem da mogućnosti kreiraju sami i da  svrhu mogu pronaći u svemu ukoliko to zaista žele.

Kada počinje tvoj volonterski angažman i da li smatraš da je to put koji nudi širok spektar mogućnosti?

Moj volonterski angažman počinje prije 10 – tak godina na samom početku srednjoškolskog obrazovanja kada sam se učlanio u organizaciju Crvenog križa grada Živinice. Tokom svog volonterskog angažmana dobio sam mnogo prilika i mogućnosti koje mi danas koriste u svakodnevnom obavljanu poslovnih aktivnosti. Često spomenem izjavu kojom ističu kako je bolje džaba ležati nego džaba raditi. Volontiranje i aktivizam možda jesu besplatni, ali nikada nisu bili i neće biti “džaba”, jer sve što sam radio i naučio kroz aktivizam imalo je svoju svrhu ili će tek imati.

Da li si stava da mladi, konkretno studenti, trebaju u toku studija biti aktivno uključeni u volonterske aktivnosti?

Smatram da mladi, posebno tokom studiranja, trebaju biti uključeni u volonterske aktivnosti, jer na taj način imaju priliku za primjenjenim neformalnim obrazovanjem. Ovakav vid neformalnog obrazovanja omogućava konkretnu pripremljenost za snalaženje u situacijama za koje nam ne pomaže naše formalno obrazovanje, te time sebi omogućavamo progresivan razvoj i ispunjenje svih postavljenih zadataka u budućem poslovnom okruženju.

Kada se spomene Crveni križ, kako se tu uklapa Semir Muhić?

Kad se spomene Crveni križ i način mog uklapanja, rekao bih da je samo učlanjenje u ovu organizaciju jedna od najboljih životnih odluka. Kroz volontiranje u Crvenom križu, pored širokog spektra znanja i iskustva, upoznao sam ogromnu mrežu sjajnih ljudi koji rade i djeluju u raznim oblastima, zbog čega sam dobio priliku da se upoznam sa nekim drugim načinom rada, te aktivno djelujem izvan okvira svog formalnog obrazovanja.

S kojim izazovima si se susreo kao koordinator Odbora Omladinske banke Živinice?

Kroz aktivizam u Omladinskoj banci imao sam priliku naučiti mnoge stvari koje su mi bile korisne u ostalim aktivnostima i ulogama koje obavljam. Kroz Omladinsku banku sam naučio predstaviti sebe i svoje ideje, naučio sam na koji način možemo kreirati svoj vlastiti brend koji nam omogućava da budemo konkurentni na tržištu rada i u svim ostalim aspektima djelovanja. Kroz proces selekcije i mentorisanja projekta, Omladinska banka od nas pravi prave “heroje svojih zajednica”, gdje kroz direktnu komunikaciju sa ljudima, poduzetnicima, dobavljačima, Gradskim upravama i ostalim akterima, kreiramo ogromnu mrežu poznanstava koja doprinosi nevjerovatnom spektru i mogućnostima. Sve ovo stvara puno izazova gdje nikada nemamo isti dan, jer kao koordinator Omladinske banke Živinice vršim glavnu komunikaciju sa svim akterima koji su uključeni u proces mentorisanja, selekcije i monitoringa projekata u lokalnoj zajednici. Također zadatak mi je i koordinacija rada članova odbora, raspodjela aktivnosti s ciljem blagovremenog završavanja poslova i implementacije godišnjih planova.

Da li ti je volonterizam i aktivizam olakšao studije ili je pak bilo izazovno balansirati ta dva puta?

Volonterizam tokom studiranja je ponekad težak i izazovan proces, ali ukoliko svoju energiju usmjerite u stvari koje volite i koje će vam biti korisne, onda možete imati savršenu koheziju između ova dva puta. S obzirom na oblast studiranja, vrlo često sam imao priliku da kroz neformalno obrazovanje i prisustvo na edukacijama već vladam tematikom koja se obrađuje na predavanjima.

Koji su tvoji planovi za budućnost?

U budućnosti planiram nastaviti sa drugim ciklusom formalnog obrazovanja, te realizaciju startup projekta i pokretanje svog vlastitog brenda koji će biti kompatibilan sa svim formalnim i neformlnim obrazovanjem.

Planiraš li ostati u Bosni i Hercegovini?

Aktivizam u Bosni i Hercegovini se može prikazati kroz puno incijativa koje doprinose poboljšanju lokalne zajednice, jer jake lokalne zajednice čine jaku državu. Samo na ovakav način posmatranja, možemo kreirati bolje okruženje i bolju budućnost za sve nas. Ja svoju budućnost planiram kreirati u Bosni i Hercegovini, jer smatram da je to moguće ukoliko to zaista želimo.

Koja je razlika između studentskog života i života nakon fakulteta?

Studentski život često pulsira energijom učenja, neprospavanim noćima i prijateljskim avanturama. No, nakon fakulteta, ta avantura prelazi u traganje za profesionalnim putem, gdje se uzbudljivi trenuci studiranja stapaju s izazovima odraslog života. Promjene u odnosu prema odgovornostima, vremenu i socijalnom životu postaju očite, a svaki korak na tom putu dodaje novu dimenziju priči.

Šta je tebi tokom studija davalo “krila”?

Ono što mi je davalo “krila” tokom studiranja bila je želja za sticanjem akademskog zvanja, te ostvarenje ciljeva koji će mi omogućiti aktivan rad i kreiranje okruženja koje je najpogodnije za mene.

I za kraj koja je tvoja motivaciona poruka za studente?

Sve ono što izgleda kao problem u datom momentu, trebamo gledati kao resurs koji će nam omogućiti da se popnemo na neki viši cilj, jer zaista sve ima svoju svrhu!

studomat/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI