HomeIzdvojenoSIPA pretresa širom BiH zbog šverca okusa za nargile: Oštetili državu za...

SIPA pretresa širom BiH zbog šverca okusa za nargile: Oštetili državu za više od 750.000 KM

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su danas, u sklopu operativne akcije “Plug”, na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i Srebrenica započeli pretrese stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na 17 lokacija.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Organizovani kriminal”, “Nedozvoljen promet akciznih proizvoda”, “Nedozvoljeno skladištenje robe”, “Krijumčarenje” i “Zloupotreba službenog položaja” propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Do sada je uhapšeno 12 osoba koja se sumnjiče da su od marta 2023. godine sporazumno djelovala na sticanju protivpravne imovinske koristi nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda na način da su vršili nabavku duvana za nargile u Srbiji.

Nakon toga su istu krijumčarili u Bosnu i Hercegovinu te nezakonito skladištili na više lokacija i vršili dalju prodaju njima poznatim kupcima, pri čemu su izbjegavali vršenje obračuna i plaćanja poreskih davanja propisanih poreskim zakonodavstvom BiH, u cilju sticanja protivpravne materijalne koristi, na koji način je nanesena šteta po budžet Bosne i Hercegovine u iznosu od najmanje 750.000 KM.

“Prilikom pretresa do sada je otkriveno i privremeno oduzeto oko 1000 kilograma duhana za nargilu (okusi), veća količina novca i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela”, saopćeno je iz SIPA-e.

Pretresi se vrši po nalozima Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa policijskim službenicima Federalne uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona kao i Upravom za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

O konačnom ishodu operativne akcije “Plug” javnost će biti informisana naknadno.


klix/ASInfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI