HomeMagazinReceptiŠkembići – kultno jelo koje ili obožavate ili ne možete smisliti

Škembići – kultno jelo koje ili obožavate ili ne možete smisliti

Škembići ili Tripice su kultno jelo koje ili volite ili ga ne možete smisliti, sredine nema. Sprema se od očišćenih želudaca različitih životinja što je mnogima odbojno – no ima i onih koji su promijenili mišljenje nakon što su ih probali prenosi Kosova.info

Najbolje su od junećih ili telećih iznutrica, no u nekim krajevima rade se i od želudaca koza, jelena i svinja. Nekada su škembići/tripice bile omiljeno jelo seljaka i težaka, ali s godinama kao da su pale u zaborav, vjerojatno i zbog neobičnog mirisa koji mu mnogi spočitavaju.

U svakom slučaju, škembićima/tripicama svakako treba dati drugu šansu ako te nisu oduševile na prvi pogled, a ovaj je recept prava prilika za to.

Sastojci:

  • 1 kg junećih (ili telećih) tripica, očišćenih, blanširanih i narezanih na tanke rezance
  • 2 glavice luka
  • 2 režnja bijelog luka
  • 2 mrkve
  • komad celera
  • 2 dl bijelog vina
  • ½ litre pasiranog paradaiza
  • peršin -lovorov list
  • 4 – 5 krompira

Priprema:

Nasitno nasjeckaj luk, bijeli luk, mrkvu i celer te prži na maslinovu ulju dok sasvim ne omekša (po potrebi ulij malo vode da ne zagori). Dodaj paradaiz, lovorov list i vino te kuhato dok ne ispari. Po potrebi dodati i 2 – 3 čaše vode. Kad jelo zakuha, dodaj tripice (ako imaš svježe, prethodno ih skuhaj u vodi u koju si dodao/la 2 – 3 lovorova lista, 2režna češnjaka, malo octa i soli pa kuhaj dok tripice ne omekšaju). Kuhaj oko pola sata pa dodaj krompir narezan na kockice. Kuhaj još 45 minuta do 1 sat. Na kraju dodaj nasitno nasjeckan peršin.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI