Škembići ili Tripice su kultno jelo koje ili volite ili ga ne možete smisliti, sredine nema. Sprema se od očišćenih želudaca različitih životinja što je mnogima odbojno – no ima i onih koji su promijenili mišljenje nakon što su ih probali prenosi Kosova.info
Najbolje su od junećih ili telećih iznutrica, no u nekim krajevima rade se i od želudaca koza, jelena i svinja. Nekada su škembići/tripice bile omiljeno jelo seljaka i težaka, ali s godinama kao da su pale u zaborav, vjerojatno i zbog neobičnog mirisa koji mu mnogi spočitavaju.
U svakom slučaju, škembićima/tripicama svakako treba dati drugu šansu ako te nisu oduševile na prvi pogled, a ovaj je recept prava prilika za to.
Sastojci:
- 1 kg junećih (ili telećih) tripica, očišćenih, blanširanih i narezanih na tanke rezance
- 2 glavice luka
- 2 režnja bijelog luka
- 2 mrkve
- komad celera
- 2 dl bijelog vina
- ½ litre pasiranog paradaiza
- peršin -lovorov list
- 4 – 5 krompira
Priprema:
Nasitno nasjeckaj luk, bijeli luk, mrkvu i celer te prži na maslinovu ulju dok sasvim ne omekša (po potrebi ulij malo vode da ne zagori). Dodaj paradaiz, lovorov list i vino te kuhato dok ne ispari. Po potrebi dodati i 2 – 3 čaše vode. Kad jelo zakuha, dodaj tripice (ako imaš svježe, prethodno ih skuhaj u vodi u koju si dodao/la 2 – 3 lovorova lista, 2režna češnjaka, malo octa i soli pa kuhaj dok tripice ne omekšaju). Kuhaj oko pola sata pa dodaj krompir narezan na kockice. Kuhaj još 45 minuta do 1 sat. Na kraju dodaj nasitno nasjeckan peršin.