HomeIzdvojenoSkupština TK hitno zasjeda zbog subvencioniranja aviokompanija koje žele letjeti iz Tuzle

Skupština TK hitno zasjeda zbog subvencioniranja aviokompanija koje žele letjeti iz Tuzle

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona za ponedjeljak je zakazao sjednicu tog zakonodavnog tijela hitnog karaktera, kako bi se razmatrala i usvajala odluka o rebalansu budžeta. Između ostalog, u njega je uvrštena i stavka subvencioniranja aviokompanija koje žele letjeti iu Tuzle.

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je rebalans budžeta za ovu godinu koji je veći za skoro skoro šest miliona maraka u odnosu na inicijalni. Svoju odluku dalje su proslijedili Skupštini Tuzlanskog kantona, na razmatranje i usvajanje, a predsjednik tog zakonodavnog tijela Žarko Vujović za ponedjeljak je zakazao hitnu sjednicu.

Kroz rebalans budžeta su povećana i sredstva na potrošačkoj jedinici Međunarodni aerodrom Tuzla, u iznosu od dva i po miliona KM kao subvencije za avio-linije.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić ranije je kazao da kroz subvencioniranje avioprijevoza žele vratiti linije koje su ukinute odlaskom Wizz Aira.

“Procjena je da sva sredstva nećemo utrošiti, ali su ona na određeni način podjela rizika sa aviokompanijama koje su opredijeljene za javljanje na javni poziv. On će biti objavljen u narednim danima, tu će biti definirani svi detalji, a na kraju će biti potpisan ugovor s Međunarodnim aerodromom Tuzla”, kazao je Halilagić.

Posljednji potez kantonalne vlasti pozitivnim su ocijenili i iz Međunarodnog aerodroma u Tuzli.

“Mislim da će takva odluka Vlade TK doprinijeti odlučnosti aviokompanija za uspostavljanje saradnje s našim aerodromom. Sasvim sam siguran da su subvencije budućnost aviosaobraćaja u BiH, ali i u svijetu. Aviokompanije stječu te navike da se dijelom ili u cijelosti subvencioniraju njihovi letovi i mi ćemo uvijek morati planirati ta sredstva, kako bismo imali maosvnija putovanja naših građana”, kazao nam je direktor tuzlanskog aerodroma Dževad Halilčević.

Kao što je poznato, tuzlanski aerodrom se našao u problemu nakon što je aviokompanija Wizz Air zatvorila svoju bazu, povukla avione te drastično smanjila broj linija i sedmičnih operacija.

Zbog toga se krenulo u pregovore s novim aviokompanijama, a najviše interesovanja je iskazao Air Montenegro, sa intencijom na postavljanje jednog baznog aviona za letove ka Švedskoj, Danskoj, Austriji, Njemačkoj, Nizozemskoj te Turskoj.

Švedska, Danska, Austrija i Njemačka su odbile izdati dozvolu za slijetanje aviona Air Montenegra, dok su to odobrile vlasti civilnog zrakoplovstva Nizozemske i Turske. Uspostava letova ka ove dvije države se očekuje krajem novembra.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI