HomeIzdvojenoSlijedi li novi val poskupljenja? Privrednici tvrde da im je EP BiH...

Slijedi li novi val poskupljenja? Privrednici tvrde da im je EP BiH ponudila poskupljenje struje za 70 posto

Privrednici u Federaciji Bosne i Hercegovine tvrde da im posljednjih dana dolaze nove ponude za snabdijevanje strujom u 2024. godini, a prema kojima bi cijena struje bila za 70 posto viša.

Iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH) su ranije ove sedmice saopćili da već posluju u gubitku koji iznosi 55,11 miliona KM te da je ostvareni prihod manji za 108,96 miliona KM u odnosu na planirani. Kao osnovni uzrok negativnog poslovanja istakli su kontinuirano smanjenje isporuka uglja iz rudnika Koncerna EP BiH.

Aktuelna uprava EP BiH krivi prethodni saziv Vlade FBiH za probleme u ovom preduzeću. Tvrde da nije poduzeo ono što se tražilo da poduzme kako bi se izbjegle poteškoće.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović i direktor Udruženja Mario Nenadić su razgovarali sa entitetskim ministrom energetike, rudarstva i industrije Vedranom Lakićem (SDP). Obavijestili su da se poslodavci protive dodatnom rastu cijena struje za privredne subjekte.

“Opet se ponavlja scenario iz 2021. i opet se povećanjem cijene električne energije za privredna društva u FBiH žele riješiti nagomilani problemi u poslovanju EP BiH. Podsjećamo da je 2022. i 2023. cijena struje za privredna društva ukupno već povećana 44 posto, a EP BiH je i dalje u problemima”, ukazao je Smailbegović.

Prema njegovim riječima, poslodavci definitivno smatraju nedopustivim i protive se svakom novom povećanju cijena struje za privredu u FBiH, jer očigledno je da uzroci problema u ovom sektoru nisu vezani samo za cijenu struje, nego da se radi o brojnim drugim pitanjima, što nije i ne treba biti odgovornost poslodavaca.

U Udruženju poslodavaca FBiH smatraju da bi povećanje cijena struje za kompanije imalo štetne posljedice za privredu i daljnji standard građana. Za očekivati je da bi se taj rast podstakao rast cijena proizvoda i usluga.

Namjera povećanja cijene struje dešava se u vrijeme dok još uvijek nema nikakvog pomaka na planu pojeftinjenja cijene rada, socijalna opterećenja se povećavaju, nema promjena u skupom i neizdrživom zdravstvenom sektoru, parafiskalni nameti ne smanjuju, a što će sve skupa, dodatno zaustaviti investicije, ulaganja, dovesti do talasa poskupljenja i u konačnici cijenu će kroz povećanu inflaciju platiti svi građani.

“Zakonom o električnoj energiji u FBiH, koji je usvojen u julu ove godine, za mnoga privredna društva promijenili su se uslovi i cijena snabdijevanja, jer će nekoliko hiljada privrednika, malih firmi, obrta u skladu sa novim odredbama Zakona preći sa javnog snabdijevanja na tržišno snabdijevanje, koje značajno povećava cijenu električne energije”, napomenuo je Smailbegović.

Kako je izjavio, u Udruženju su to znali, nisu se suprotstavljali, niti tražili izmjenu, jer ga smatraju korektnim i rješenjem kojim će se donijeti novi prihodi EP BiH. No, kako je rekao, očigledno da ni to nije bilo dovoljno i da se sada od privrede u FBiH traži da višim cijenama riješi sve očigledno nagomilane dubioze ovog javnog preduzeća.

klix/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI