HomeIzdvojenoŠta će značiti garancija pronalaska posla za mlade i uvođenje ekonomije brige...

Šta će značiti garancija pronalaska posla za mlade i uvođenje ekonomije brige u FBiH

Ministar rada i socijalne politike Federacije Bosne i Hercegovine Adnan Delić (NiP) je govorio o tome kako će se mladima garantovati pronalazak posla u roku od četiri mjeseca od prijave u zavodu za zapošljavanje te šta će značiti ekonomija brige.

Napomenuo je da su spomenuta garancija i ekonomija brige predviđene strategijom zapošljavanja za sedmogodišnji period, a koju je jučer usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Da bi ova strategija bila konačno usvojena, potrebno je da je prihvati i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Delić je konstatovao da su prethodne vlasti zanemarile navedenu garanciju kao model zapošljavanja mladih. Napomenuo je da se taj model primjenjuje u Evropskoj uniji. Ukazao je da će se njime skratiti vrijeme zapošljavanja mladih od trenutka kada se prijave zavodu za zapošljavanje – bilo poslije završetka školovanja, bilo poslije prekida radnog odnosa.

Ukazao je da će se to postići brzim prekvalifikacijama, edukacijama, doedukacijama, razvojem kompetencija u skladu sa potrebama tržišta rada. Istakao je da su Visoko i Čitluk izabrani za pilot primjenu ovog modela zapošljavanja. Podsjetio je da upravo EU obavezuje na ovakav model zapošljavanja.

Naglasio je da će ekonomija brige značiti priznavanje neplaćenog rada ženama. Ukazao je da postoje i žene koje kod kuće rade šest i po sati, pored profesionalnog angažmana.

klix/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI