HomeUncategorizedŠta uraditi kada vas ugrize stršljen: Ne pravite ovu grešku, može biti...

Šta uraditi kada vas ugrize stršljen: Ne pravite ovu grešku, može biti kobna

Stršljen je vrsta insekata iz roda osa. Po veličini je znatno veći od njih. Pojedine vrste narastu i do 5.5 cm u veličini.

Žive u gnijezdima gdje jaja iz kojih se izlažu polaže matica. Spadaju u socijalne grupe insekata, ženke radilice vode računa o matici i poseduju žalac.

Ako se ne diraju i ne osete ugroženima neće vas napasti. Kada su napadnute, nanose veoma bolan ubod žalce.

Njihov žalac je takav da se vraća u tijelo i ne ostaje na mkestu ugriza, za razliku od ugriza ose ili pčele. Ovo stršljenu omogućava da preživi napad i izvrši više uboda u jednom napadu.

Posebno su opasni onda kada postoji opasnost po gnijezdo, kada mogu lučiti feromone koji privlače sve stršljenove iz gnijezda u obranu.

Koji su simptomi ujeda stršljena?

Otrov koji luče, i koji se ubacuje u organizam tijekom ugriza, može dovesti do pojave jakog bola i reakcije kože ali i cijelog organizma, pogotovo ako je više ugriza.

Tegobe do kojih dolazi nakon ugriza stršljena mogu se podijeliti na fizičke i psihičke.

Fizička reakcija na ugirz stršljena zavisi od mjesta ugriza.

Ugrizi po ekstremitetima su bezopasniji od ugriza u predjelu glave i vrata. Posebno su opasni ugrizi koji se jave u predjelu usne šupljine.

Stršljeni imaju običaj da izdube voćku kojom se hrane. Ako se ne obrati pažnja, ne vidi se stršljen koji se hrani i zagrize se voćka može doći do po život opasnog ugriza u predjelu usne šupljine.

Nakon ugriza mogu se javiti:

– Crvenilo i oteklina na mjestu ugriza. Ova reakcija može se širiti po koži i zahvatiti i desetak centimetara. Sama po sebi i dalje ne predstavlja alergijsku reakciju već samu reakciju kože na toksin koji je ugrizom unesen.

– Bol na mjestu ugriza je očekivana reakcija. Bol se kreće od blagog bola koji može potrajati i do nekoliko sati i izgubi se sam od sebe do jakog bola koji ponekad pacijenti opisuju “kao da ih je netko šakom udario na mjestu ugriza”.

– Pečenje na mjestu ugriza može biti posebno izraženo, najčešće se opisuje kao žarenje koje se, kako vrijeme prolazi pojačava.

– Može se javiti malaksalost i vrtoglavica, što je često posljedica straha od samog događaja.

– Ako dođe do prave alergijske reakcije, dolazi do pojave crvenila i koprivnjače koja se širi po cijelom tijelu, osećaja gušenja, oticanja grla vrata i na kraju gubitka svijesti. Srećom ove reakcije su rijetke.

– Ako je ugriza više za očekivati je da će tegobe i simptomi biti izraženiji. Ugriz jednog stršljena je u glavnom bezopasan pogotovo ako nemate ranije zabilježene alergijske reakcije, piše b92.

Zašto postoje i psihičke reakcije na ugriz stršljena?

U narodu postoji uvriježeni ali i opravdani strah od ovih insekata. Događa se ponekad da pacijenti gube svijest usred straha i panike nakon ugriza. To se događa iako sam ugriz nije opasan, nema veće reakcije po koži niti alergijske reakcije.

Iz tog razloga treba pacijentu kojeg je ugrizao stršljen pristupiti polako bez panike. Najbolje je odmah staviti ga da legne, provjeriti mjesto ugriza i tlak te krenuti s terapijom ali i promatranjem. Promatranje može potrajati i po nekoliko sati i u interesu je pacijenata iako nema izražene reakcije.

Što bi trebalo uraditi ako vas je ugrizao stršljen?

Kao što smo već naglasili probajte da ne paničarite. Ugriz stršljena, iako bolan, je najčešće bezopasan.

Pokušajte da se bez panike, trčanja, agresivnog mahanja ruku i ubijanja stršljena udaljite od njega odnosno njih. Ne treba vam da uplašeni stršljen pozove svoje prijatelje.

Kada ste se našli na sigurnoj udaljenosti:

1. Mjesto ugriza dobro isperite hladnom vodom i sapunom.

2. Mjesto ugriza polijte hladnom vodom ili stavite led u krpu i hladite mjesto ugriza kako biste smanjili oteklinu i upalu.

3. Popijte neki od lijekova iz roda antihistaminika kako biste smanjili vjerovatnoću za razvoj alergijske reakcije.

4. Nakon što ste ohladili mjesto ugriza, možete ga namazati nekom od krema koje sadrže kortikosteroid ili antistaminike.

5. Bol možepotrajati i nekoliko sati, pa ako je izražena i ako nemate alergiju možete popiti neki od lijekova za bolove iz roda paracetamola ili ibuprofena.

6. Ako se ipak loše osjećate, krenulo se širiti crvenilo, oteklina, bol, javite se u najbližu hitnu pomoć ili neka vas netko od vaših od ukućana odbaci u najbližu hitnu pomoć radi daljnje njege.

Kako spriječiti ugriz stršljena?

Stršljen vas neće ugristi ako se ne osjeti ugroženim. Najbolje je da njih i njihovo gnijezdo zaobilazite u širokom luku.

Ako vam je sletio na ruku ili ušao u kuću, bez panike lagano ga sklonite i izbacite. Imajte na umu da su to samo insekti koji su pošli negdje svojim poslom ili su privučeni voćem koje se našlo na vašoj terasi.

Nisu ciljano došli kod vas da vas ugrizu ma koliko njihov zvuk letenja bio strašan.

N1/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI