HomeIzdvojenoStiglo pojašnjenje: Evo pod kojim uslovima je moguće tražiti povrat poreza

Stiglo pojašnjenje: Evo pod kojim uslovima je moguće tražiti povrat poreza

Sigurno ste se bar jednom našli u situaciji da želite zatražiti povrat novca ali da niste znali kome i gdje i na koji način da  se obratite.

U Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine su objasnili pod kojim uslovima je moguće tražiti povrat poreza.

Istakli su da pravo na povrat poreza u FBiH ima svaki porezni obveznik koji prema evidenciji Porezne uprave FBiH u trenutku podnošenja zahtjeva ima više ili pogrešno uplaćenog poreza.

Ukoliko do sada niste znali, iz Uprave navde da je zahtjev za povrat poreza moguće podnijeti za sve vrste poreza za koje je nadležna Porezna uprava FBiH.

Ko ima pravo na povrat poreza? 

“Porezna uprava FBiH odlučuje o zahtjevima za povrat pogrešno/više uplaćenih prihoda iz oblasti svih vrsta federalnih, kantonalnih, gradskih i općinskih poreza i doprinosa, taksi (koje su u nadležnosti Porezne uprave), posebnih naknada (nad kojima kontrolu i nadzor vrši Porezna uprava), članarina turističkih zajednica, članarina obrtničkih komora i novčanih kazni za porezne prekršaje. Međutim, povrate poreza vrše korisnici javnih prihoda, tj. budžeti na koje su uplaćeni javni prihodi”, saopštili su iz Porezne uprave.

Zakonom je regulirano da je zahtjev za povrat poreza moguće podnijeti u roku tri godine od dana uplate porezne uprave ako nije drugačije propisano poreznim zakonima.

Postupak povrata poreza se pokreće podnošenjem pisanog zahtjeva, a taj zahtjev je moguće podnijeti u nadležnoj ispostavi Porezne uprave FBiH koje se nalaze u Sarajevu, Bihaću, Mostaru, Tuzli, Goraždu, Zenici, Livnu, Ljubuškom, Novom Travniku i Orašju.

Iznos za povrat poreza predstavlja, utvrđenu razliku između porezne obaveze i izvršene uplate. Iznos za povrat poreza može biti ukupni iznos pogrešno uplaćenog iznosa, navode iz uprave.

rtvslon/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI