HomeIzdvojenoStiže promjena vremena u BiH

Stiže promjena vremena u BiH

Kalendarski, jesen je već nastupila, iako su temperature još uvijek visoke.

Ali, pogoršanje vremenskih prilika, naoblaka i pad temperature očekuje nas već u nedjelju.

“U nedelju će početi polako da se navlače oblaci iznad BiH, pa i padavine koje će prvo zahvatiti sjeverne krajeve naše zemlje, a tokom dana se proširiti i na ostatak države. U ponedjeljak neka blaga stabilizacija vremena, bez padavina, a već od utorka do kraja slijedeće sedmice u BiH se očekuje nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima, možda u Hercegovini praćeno i grmljavinom. Izraženije padavine možemo očekivati u srijedu i u četvrtak”, kazao je Dženan Zulum, klimatolog, FHMZ.

Niže vrijednosti temperature već se osjete jutrima, te po zalasku sunca, a sve to utiče i na zdravlje.

Tokom prelaznih perioda godine najvažnija je prevencija te zaštita imuniteta od sezonskih virusnih oboljenja. Pored slojevitog oblačenja tokom dana, prilagođene ishrane, građani preferiraju prirodne metode zaštite imuniteta, prenosi N1.

Prevencija kod mnogih građana već je počela, ali ipak, sezonska oboljenja su nezaobilazna, te već zabilježena.

“Od običnih prehlada koje su karakteristične sa nekom grloboljom, začepljenim nosem, kihanjem, eventualno glavoboljama i eventualno bolovima u predjelu ždrijela i praćene su obično nekim manjim temperaturama, temperature koje ne prelaze 38,5. To su respiratorni virusi koji su karakteristični za ovaj period i ono što se preporučuje kod svake viroze je jačati svoj imuni sistem, odmarati, unositi dosta toplih napitaka, vitamina, C pogotovo, kojih ima sada u svim plodovima koji se nalaze u jesen”, kazala je Melita Stanić, doktorica Hitne pomoći KS.

Sredina je oktobra, promjene vremenskih prilika, pad temperatura, ali i pad imuniteta, sve je očekivano, kažu ljekari, ali ipak napominju da je prevencija pola zdravlja.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI