HomeMagazinStiže sezona jagoda: Ovo je 12 razloga zašto biste ih trebali uvrstiti...

Stiže sezona jagoda: Ovo je 12 razloga zašto biste ih trebali uvrstiti na svoj jelovnik

Stiže toplija sezona, a s jnom i raznovrsniji izbor svježeg voća koje može biti vrlo korisno za naše zdravlje. Jedno od njih su i jagode, mnogima omiljeno voće a koje je odličan izvor hranljivih materija, poput vitamina A, vitamina C, kalija, kalcija, magnezija i folne kiseline.

Ovo je nekoliko prednosti zbog čega bi jagode trebali uvrstiti na svoj jelovnik tokom njihove sezone.

Jačaju imuni sistem

Vitamin C je jedan od najvažnijih vitamina koji jačaju imuni sistem, a obzirom da su jagode među voćem najbogatijim ovim vitaminom, specijalista za ishranu i dijetu u bolnici Acibadem Nur Ozman rekla je kako je ovo vrlo bitan razlog zbog kojih ih je korisno jesti.

“Ako je moguće, konzumirajte svježe jagode bez kuhanja ili pravljenja džema budući da tako činite da vitamin C iz njih ispari”, rekla je ona.

Efikasne su protiv anemije

Jagode su voće bogato folatima, odnosno vitaminom B9. Zahvaljujući njima, efikasne su u proizvodnji zdravih crvenih krvnih zrnaca. Nedostatak folata može dovesti do anemije, a igra ulogu i u formiranju te regeneraciji stanica u tijelu. Za žene u reproduktivnom periodu posebno je važno da dnevno unose dovoljno folne kiseline.

Poboljšavaju kvalitet kože

Koža inače ima visoku koncentraciju vitamina C. Zahvaljujući stimulaciji sinteze kolagena, vitamin C daje koži elastičnost i živahan izgled, odgađajući stvaranje bora. Takođe štiti kožu od oštećenja od ultraljubičastih zraka. Stoga je za zdravbu kožu važno svakodnevno unositi dovoljno spomenutog vitamina.

Neprijatelj holesterola

Također zahvaljujući vitaminu C, anticijaninima i vlaknima, jagode pomažu u poboljšanju lipidnog profila krvi snižavanjem lošeg holesterola LDL i triglicerida.

Dobre su za zdravlje srca

Flavonoidi su glavna grupa fenolnih spojeva u jagodama, odnosno fitokemikalije koje imaju mnoge zdravstvene prednosti zbog svojih bioaktivnih svojstava. Ovi spojevi se bore protiv slobodnih radikala i smanjuju stvaranje oksidativnog stresa, sprečavaju aterosklerozu (otvrdnuće arterija) i pomažu u održavanju krvnog pritiska na normalnom nivou.

Jačaju pamćenje

Askorbinska kiselina, ili vitamin C, igraju ulogu u formiranju ovojnice koja pokriva nervne ćelije u mozgu. Komunikacija između ovih ćelija je od velike važnosti za jačanje mentalnih funkcija od kojih su najvažnije pamćenje ili donošenje odluka.

Pomažu u kontroli težine

Jagode mogu učiniti da se osjećate sito zahvaljujući velikom sadržaju vode i pulpe, što znači da ćete nakon njihovog konzumiranja imati manju potrebu za hranom.

“Glikemijski indeks jagoda, koji mjeri koliko brzo hrana uzrokuje porast nivoa šećera u krvi, nije visok. Na taj način doprinosi ravnoteži šećera u krvi”, napomenula je Ozman.

Pomažu u smanjenju štete uzrokovane pušenjem

Pušači imaju niži nivo vitamina C u krvi, a kada se u tijelu povećaju reaktivne vrste kisika, koje su hemijske molekule nastale zbog elektronske receptivnosti molekularnog kisika (O2), oštećenje tkiva je neizbježno. Stoga su pušačima potrebniji antioksidansi koji neutraliziraju reaktivne vrste kisika, u čemu im znatno mogu pomoći jagode i količina vitamina C koje one sadrže u sebi.

Regulišu stolicu

Visok sadržaj vode i vlakana optimizira rad crijeva i na taj način sprječava zatvor. Osim toga, općenito doprinose zdravlju te zbog antioksidativnih vitamina i spojeva koje sadrže igraju i zaštitnu ulogu u sprečavanju raka debelog crijeva.

Jačaju desni

Vitamin C pomaže u održavanju desni jakim i zdravim, što također znači da jača i zube. Iz tog razloga, ljudi koji konzumiraju nedovoljne količine vitamina C mogu razviti probleme sa desnima, a jagode su voće koje pomaže u održavanju zdravlja usne šupljine.

Štite od raka

Dokazano je da jagode pomažu u zaštiti od raka zahvaljujući antocijaninima koje sadrže.

“Antocijanini koji se prirodno nalaze u crvenom voću imaju antioksidativna svojstva i pomažu u smanjenju oksidativnog stresa u tijelu. Oni također imaju zaštitnu ulogu protiv raka sa svojim protuupalnim i antimutagenim efektima koji su odgovorni za zaštitu od potencijalno štetnih genetskih promjena”, pojašnjava Ozman.

Pomažu u održavanju ravnoteže šećera u krvi

“Vjerovatno ćete gravitirati prema hrani sa visokim sadržajem ugljikohidrata jer vam šećer u krvi pada nakon što ste neko vrijeme bili gladni”, ističe Ozman.

Konzumiranjem nekoliko jagoda dnevno pomoći će vam da održite ravnotežu šećera u krvi i kontrolirate svoje porcije pri sljedećem obroku.

Naposlijetku, doktorica je otkrila kako jagode, kao i svako voće, treba jesti umjereno, te da je upravo 10 do 12 jagoda srednje veličine sasvim dovoljna količina za dnevni unos, a vrlo je bitno i prije konzumiranja dobro ih oprati.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI