HomeVremenska prognozaStiže “Zeus” koji će šokirati BiH, pripremite se za nevjerovatne temperature

Stiže “Zeus” koji će šokirati BiH, pripremite se za nevjerovatne temperature

Dok će ljubiteljima toplog vremena ovo odgovarati, oni koji ulaze u dublje analize svega ovog svjesni su da ovakve temperature nisu uobičajene.

Anticiklona “Zeus” stiže iz Afrike u BiH, a idućih dana uživat ćemo na nestvarnih 20 stepeni, kolika bi temperatura mogla biti u Hercegovini, dok će u Bosni biti koji stupanj “hladnije”.

Dok će ljubiteljima toplog vremena ovo odgovarati, oni koji ulaze u dublje analize svega ovog svjesni su da ovakve temperature nisu uobičajene, piše Večernji list BiH.

A da zimu još ne treba otpisivati, upozorio je i profesor Zoran Zadro. Kazao je i da će ovakvo vrijeme stvoriti idealne uvjete za otrovni smog u urbanim sredinama, osobito u dijelovima Bosne.

Zimu ne treba otpisivati

– Ni slučajno nemojte pomisliti da stiže rano proljeće jer prognoze, barem za sada, ukazuju na moguću jaču promjenu vremena između 6. i 29. februaru, što bi mogao biti svojevrsni vremenski šok s obzirom na to kakve ćemo temperature mjeriti idući tjedan – istaknuo je Zadro.

Iako ime anticiklone “Zeus” zvuči bombastično, Zadro umiruje javnost.

– Nije riječ o nečemu što i prije nismo imali jer tokom prošlosti u ovo je doba godine znalo biti sličnih vremenskih situacija koje su sa sobom donosile neobična zatopljenja. Dakle, nije normalno, ali nije ni nešto što već nismo imali – naglašava. Posebno se strahuje od kasnije zime, što bi značilo još jednu uništenu poljoprivrednu godinu. – Naravno, ovo bi moglo potaknuti vegetaciju da malo ranije krene. Znajući prirodu, koja uvijek teži uspostaviti ravnotežu, realno je očekivati odgovor na neobičnu toplinu – naglašava Zadro.

A da ovakve vremenske anomalije mogu itekako loše utjecati na proizvodnju hrane, kazao je svojevremeno istaknuti stručnjak Goran Fruk.

Osjetljivost biljki

– Priroda se pobrinula da i biljke i životinje budu prilagođene pojedinim područjima, pa tako i kod nas. Kulture koje mi uzgajamo nisu naviknute na ove temperature. Ovisi o vrsti – nekima treba više, nekima manje niskih temperatura da bi se procesi u biljci dogodili onako kako treba. Najčešće se između 5 i 7 °C smatra prag aktivnih temperatura. Nama je za naše kulture, posebice voćke, bitno da su temperature ispod 5 °C određeni broj dana. Na ove promjene su najosjetljivije zeljaste biljke, no tu ulogu ima i sama fiziologija. Marelici i kruški dovoljno je oko 400 sati niskih temperatura da bi mogle krenuti u proljeće. One to mogu vrlo brzo skupiti i tokom 12 mjeseci ako je dovoljno niska temperatura. U ovakvo vrijeme, kada imamo 15, 16 stepeni, one se lagano pokreću, to se ne primijeti odmah, to ćemo vidjeti kroz bubrenje pupova. Događa se i fluktuacija vremena, opet će doći niske temperature, gdje će pupovi stradati i doći će do štete. Biljka će preživjeti, ali nastaje šteta jer gubimo rod za ovu godinu – objasnio je.

Aktivnosti voćke se događaju već iznad 5 stepeni, što bi značilo da smo sada, krajem siječnja, u ozbiljnim problemima.

– To nam nikako nije dobro. Ako zahladi, ti listići su mladi i mekani i oni će stradati, a onda voćki treba mnogo više da se pokrene. Ako bude toplo vrijeme, mnogo više joj treba da ona aktivira svoje spavajuće pupove koji su, recimo, rezerva u takvim stresnim situacijama. Na kraju nam se dogodi da uz takvo toplo vrijeme vegetacija može kasniti od mjesec do dva – istaknuo je.

Problemi bi se mogli dogoditi i maslinama jer one zahtijevaju niske temperature da bi stvorile cvjetne pupove.

Pojava štetočina

Jasno, tempo promjena u klimi ugrožava sigurnost hrane. Poljoprivreda je iznimno osjetljiva i osim što pada prinos usjeva, korov raste sve brže, a pojavljuju se i štetočine. O svemu tome morat ćemo povesti više računa u budućnosti.

Neki izračuni kažu da bi BiH mogla izgubiti i do 20 posto kultura koje poznajemo, zato je potrebno više vremena posvetiti istraživanju i mogućnosti sjetve i sadnje nekih novih kultura koje će moći odoljeti ovakvom vremenu.

fokus.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI