HomeIzdvojenoSTRUČNJACI OTKRILI DA LI JE BOLJI CRVENI ILI BIJELI KROMPIR: RAZLIKA JE...

STRUČNJACI OTKRILI DA LI JE BOLJI CRVENI ILI BIJELI KROMPIR: RAZLIKA JE VELIKA, A OVAJ JE ZDRAVIJI

Obje vrste krompira bogate su ugljenim hidratima i to specifičnom vrstom ugljenih hidrata koji održavaju crijeva zdravima.

Konzumiranje crvenog i bijelog krompira također vam može pomoći da unosite dovoljno kalijuma i vitamina C.

Posmatrajući udio hranjivih sastojaka i nutritivnu vrijednost, i bijeli i crveni krompir su jako slični. Oba su bogata ugljenim hidratima, kalijumom i vitaminom C i sadrže otprilike 150 kalorija.
Međutim, način na koji pripremate krompir utiče na to koliko će ova namirnica zapravo biti dobra za vaše tijelo i zdravlje. Naime, bolje je jesti pečeni i kuhani krompir nego prženi.

Probiotička hrana

Glavna razlika između ove dvije vrste krompira je udio ugljenih hidrata. Naime, prosječni bijeli krompir sadrži 36,5 grama ugljenih hidrata, a crveni 33,9 grama. Uz to, bijeli krompir ima i nešto malo više kalorija -159, u odnosi na crveni – 151.

Jedna od najvećih prednosti crvenog i bijelog krompira jeste to što sadrže vrstu skroba koji je sličan vlaknima i ugljene hidrate koje vaše tijelo ne može da svari. Takva vrsta skroba prolazi kroz želudac i tanko crijevo i onda se u debelom crijevu počinje fermentisati.

Fermentisanjem se hrane dobre bakterije u crijevu, zbog čega se krompir svrstava u probiotičku hranu. Ovaj proces pomaže umnožavanju dobrih bakterija, tako da one nadmašuju loše bakterije i održavaju vaša crijeva zdravima.

Osim što pomaže u kontroli šećera u krvi, rezistentni skrob u krompiru također može pomoći da se osjećate siti, sprečava zatvor, snižava loš holesterol.

Evo šta se može desiti ako često jedete pomfrit.

Igra važnu ulogu u imunološkom sistemu

Krompir je također bogat i kalijumom i vitaminom C koji održava kožu zdravom, pomaže u metabolizmu proteina i igra važnu ulogu u vašem imunološkom sistemu. Crveni kompir ovdje ima blagu prednost u odnosu na bijeli, budući da sadrži gotovo dvostruko više antioksidativnih jedinjenja, zavisno od toga koliko su pigmentiran.

Ukratko, obje vrste imaju svoje prednosti, a način pripreme je ključan da bi krompir bio dobar i zdrav za vas. Mnogi vole pomfrit, ali to nije najzdravija opcija jer se krompir u tom slučaju prži u mnogo ulja, a potom se i dosta posoli, piše “Livestrong”.

Crveni krompir možda ima manje kalorija i ugljenih hidrata, ali bijeli, odnosno žuti krompir je bolji izvor gvožđa i kalcijuma.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI