HomeUncategorizedStručnjaci upozoravaju: Ovo je pet navika zbog kojih postajemo 'magnet' za komarce

Stručnjaci upozoravaju: Ovo je pet navika zbog kojih postajemo ‘magnet’ za komarce

Ljeto je vrhunac sezone komaraca i ako ste u zadnjem periodu imali probleme sa ovim štetnim insektima niste jedini.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) otkrili su prve slučajeve zaraze malarijom u Sjedinjenim Američkim Državama u 20 godina.

Postoje potezi koje možete povući kako bi držali ove krvopije dalje od svoje kože, uključujući razumijevanje načina na koje ih privlačite.

“Testiranje vida komaraca pokazali su da ih više privlače tamnije boje i one više na crvenoj strani spektra“, kaže Rees. Imajući to na umu, izbjegavajte odabir crne odjeće ili bilo čega što je izrazito zasićeno crvenom ili narandžastom bojom.

Ljeto je vrijeme roštiljanja na otvorenom i zabave pa je vjerovatno da ćete doći u iskušenje da popijete nekoliko piva s društvom na tim okupljanjima. Ali, to vas može učiniti magnetom za komarce, prema dr. Rogeru Mayu, stručnjaku za štetočine i direktoru tehničkih operacija za TruGreen.

Fermentirana pića uzrokuju širenje kapilara, šalju više krvi na površinu kože i zagrijavaju je“, objašnjava, “Samim tim proizvodite više znoja, ugljičnog dioksida i mliječne kiseline – što sve privlači komarce”, prenosi bestilifeonline.

Kako biste to izbjegli, May savjetuje da ovog ljeta promijenite svoje preferencije u piću dok se provodite na otvorenom. “Razmislite o zamjeni piva za bezalkoholno piće bez šećera kako biste bili manje privlačni komarcima“, predlaže doktor May.

Koristite određene proizvode za higijenu

Vaša higijenska rutina također bi vam mogla naštetiti kada je u pitanju privlačenje komaraca.

Kao što A.H. David, stručnjak za komarce i osnivač Pest Control Weekly kaže, ove štetočine može privući specifični mirisi u vašim sapunima, šamponima, losionima i preparatima za kosu.

“Komarce privlače cvjetni ili voćni mirisi, koji često dolaze iz proizvoda za ličnu higijenu”, kaže David, “Kada planirate provoditi vrijeme vani, odlučite se za proizvode bez mirisa. Korištenje spreja protiv insekata može pomoći prikrivanju ovih mirisa”.

Trening na otvorenom

Privlačenje toplinom glavni faktor u hranjenju komaraca, budući da ti štetnici mogu “otkriti toplinske tragove s udaljenosti od jednog metra pomoću svojih super čula”, kaže Shannon Harlow-Ellis, certificirana entomologinja i tehnička stručnjakinja za Mosquito Joe.

Vježbanje na otvorenom stvara mnoge signale za komarce, uključujući intenzivnu tjelesnu toplinu u kombinaciji sa znojem i povećanjem CO2 zbog teškog disanja”.

Ovo je posebno bitno zapamtiti ako pokušavate vježbati vani kada sunce nije toliko jako da biste izbjegli vrućinu. Kao što Emma Grace Crumbley, entomologinja u Mosquito Squad, dodaje, komarci su krepuskularna stvorenja, što znači da su najaktivniji u zoru i u sumrak. Trebali biste izbjegavati izlaske u ovo doba dana – posebno zbog treniranja, kaže Crumbley, prenosi bestlifeonline.

Provodite vrijeme u blizini vode

Aktivnosti na vodi vrlo su privlačne tijekom ljeta kako za ljude tako i za komarce. Kao poluvodeni kukci, komarci polažu svoja jaja u vodene površine, prema Crumbleyu.

Istraživači su utvrdili da je za privlačenje komaraca potrebna samo mala količina stajaće vode.

“Ako u vašem vrtu ima lokvi ili prenavodnjenih biljaka, ako se bavite aktivnostima u blizini ribnjaka ili jezera, ili ako imate kupku za ptice ili zdjelu za kućne ljubimce u vašoj neposrednoj blizini, daleko je veća vjerovatnoća da ćete naići na komarca“, upozorava Crumbley.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI