HomeIzdvojenoSve spremno za obilježavanje 11. jula, na godišnjicu genocida bit će ukopano...

Sve spremno za obilježavanje 11. jula, na godišnjicu genocida bit će ukopano 30 žrtava

Sve je spremno za obilježavanje još jedne godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici, program je zvanično potvrđen, a 11. jula vječni smiraj će pronaći 30 žrtava, kazali su za Klix.ba iz Organizacionog odbora.

Mjesec juli sa sobom donosio i obilježavanje 28. godišnjice genocida koji je počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici. Glavni dio priprema je završen, a radovi koji prethode samom 11. julu dosad su protekli bez problema.

“Aktivnosti koje smo dosad imali provedene su u predviđenoj dinamici i nadamo se da u narednom periodu nećemo imati problema. U biti sve je spremno za obilježavanje godišnjice genocida, a za završetak su nam ostale određene manje i sporedne aktivnosti”, kazao je za Klix.ba predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici Hamdija Fejzić.

Glavni dio programa počinje 7. jula u Nezuku, kada je zakazano okupljanje preživjelih veterana 28. divizije Armije Republike Bosne i Hercegovine i učesnici proboja u julu 1995. godine.

“U jutarnjim satima 8. jula predviđen je doček i okupljanje učesnika Marša mira, kojih bi ove godine trebalo biti između četiri i pet hiljada. Oni će se kretati ustaljenom trasom u dužini većoj od 100 kilometara, a u Memorijalni centar u Potočarima bi trebali stići 10. jula oko 18 sati”, dodaje Fejzić.

Organizacioni odbor sačinio je i zvaničan program svih događaja koji prethode ili će biti realizirani nakon kolektivne dženaze u Memorijalnom centru u Potočarima.

Konkretno, kada je riječ o 11. julu, program u Srebrenici počet će u 10:30 sati u Fabrici akumulatora, gdje je predviđeno obraćanje zvanica.

Sat i po vremena kasnije na Memorijalnom kamenu će biti odata počast i položeno cvijeće žrtvama genocida. U periodu od 13 do 13:50 sati u Musalli Memorijalnog centra Potočari bit će obavljen vjerski program, nakon čega će uslijediti dženaza-namaz i dova šehidima genocida.

I ove godine u dolinu bijelih nišana stići će nekoliko hiljada građana, ali i domaći te inozemni zvaničnici.

Na kolektivnoj dženazi u Potočarima će biti ukopano 30 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici, a za spuštanje u kabur njihovih posmrtnih ostataka saglasnost su dali članovi porodica.

U dolini bijelih nišana danas se nalaze posmrtni ostaci 6.721 žrtve koje su u proteklih 19 godina pronašle svoj vječni smiraj. Na drugim lokacijama, onako kako su to zahtijevali članovi njihovih porodica, nalaze se posmrtni ostaci 237 osoba.

klix/AS Info

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI