HomeIzdvojenoSvjetski dan borbe protiv artritisa

Svjetski dan borbe protiv artritisa

Bolest najčešće počinje polagano, pojavom umora, pojačanog znojenja, jutarnje zakočenosti pojedinih zglobova

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv artritisa, s ciljem da se javnost aktivno uključi u borbu protiv upalnih reumatskih bolesti koje predstavljaju gorući problem današnjice.

Reumatoidni artritis je teška, progresivna i hronična bolest cijelog organizma, najizraženija je na zglobovima, ali promjene mogu biti prisutne i na koži i potkožnom tkivu, mišićima, plućima, srcu, krvnim žilama. Češće obolijevaju žene, a uglavnom se javlja u dobi između 20. i 45. godine, iako se može javiti u svakoj životnoj dobi. Pojavu bolesti mogu izazvati emocionalni stresovi te vanjski faktori poput hladnoće, vlage i fizičkih napora, a koji djeluju i na tok bolesti.

Bolovi i otekline zglobova

Bolest najčešće počinje polagano, pojavom umora, pojačanog znojenja, jutarnje zakočenosti pojedinih zglobova. Bolesnici opisuju pojavu ukočenosti, zamrznutosti ili nespretnosti pri obavljanju uobičajenih jutarnjih radnji. Ukočenost zglobova javlja se tipično nakon perioda mirovanja.

Karakteristike reumatoidnog artritisa su bolovi i otekline zglobova. Otečeni zglobovi su vrlo često topliji od okolne kože i crveni. Kod neliječenih ili neuspješno liječenih oboljelih, otekline zglobova završavaju deformacijama koje su posljedica upalnog procesa koji oštećuje zglobnu hrskavicu i kost. Zglobovi šaka i stopala su najčešće zahvaćeni, što brzo dovodi do radne i funkcionalne nesposobnosti.

avaz.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI