HomeIzdvojenoSvjetski rekorder: Najteža beba na svijetu imala je nevjerovatnih 10 kilograma

Svjetski rekorder: Najteža beba na svijetu imala je nevjerovatnih 10 kilograma

Porod bez komplikacija i normalno rođenje djeteta je nevjerovatan doživljaj za roditelje. Međutim, dolazak bebice od otprilike 3.5 kilograma, u usporedbi sa svjetskim rekorderom od čak 10 kg čini se kao najjednostavniji događaj.

Najteže novorođenče na svijetu, koje je preživjelo porod, težilo je, prema Guinessovoj knjizi rekorda, čak 10.2 kilograma!

Beba je rođena 1955. godine u italijanskom gradiću Aversa. Navodno je davne 1879. godine rođena beba koja je težila čak 11 kilograma, ali to nije potkrijepljeno dokazima.

Najmanja beba na svijetu

Godine 2016. je u njemačkom gradiću Wittenu rođena malena Emilia (nakon 26. tjedana trudnoće) i imala je 229 grama i tjelesnu dužinu od 22 centimetra. Godine 2004. je u Chicagu došla na svijet slična beba: 244 g i 25 cm, a dobila je ime Rumaisa Rahman.

Najduži porod

Poznato je da između rođenja blizanaca prođe nekoliko minuta. Međutim, Irkinja Maria Jones-Elliot rodila je blizanke u razmaku od 87 dana. Amy je došla na svijet u 24 tjednu trudnoće, a Katie je ostala još tri mjeseca u maminom trbuhu. Obje su zdrave i zabilježene u Guinessovoj knjizi rekorda.

Najkraći porod

Prema nekim medicinskim izvješćima najbrže je rodila 33-godišnja Palak Vyvas iz engleskog Islewortha. Oko dvije minute nakon puknuća vodenjaka svijetlo dana ugledala je malena Vedika.klix/ASInfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI