HomeIzdvojenoTurska naučnica izumila ultrazvučni grudnjak: Pomoći će u ranom otkrivanju raka dojke

Turska naučnica izumila ultrazvučni grudnjak: Pomoći će u ranom otkrivanju raka dojke

Zamislite da preko svojih korpi na grudnjaku postavite nosivi aparat za ultrazvuk koji može da snimi vaše dojke u potrazi za tumorom dok vi pijete kafu.

Turska naučnica Džanan Dagdeviren (Canan), sa svojim timom iz Medijskog laboratorija sa Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT), izumila je novu tehnologiju, u čast tetke koja je umrla od raka dojke.

Uređaj će omogućiti mnogo češći nadzor pacijentica visokog rizika između mamografskih pregleda. Rak dojke je najčešći oblik raka s 2,3 miliona žena kojima je postavljena dijagnoza, dok je 685.000 žena izgubilo živote od njega 2020. godine, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

To je drugi najčešći uzrok smrti kod žena. Kad se rak dojke otkrije na vrijeme, i u lokalizovanom stanju, petogodišnja relativna stopa preživljavanja je 99 posto, tvrdi Američko udruženje za borbu protiv raka, piše Prva.rs.

Dr. Dagdeviren kaže da uređaj može da pomogne da se poveća stopa preživljavanja, jer je stopa preživljavanja svega 22 posto za žene kojima je postavljena dijagnoza u kasnijem stadiju.

AVAZ/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI