HomeIzdvojenoTuzla: U dvije akcije oduzeta krijumčarena roba u iznosu od 1.000.000 KM

Tuzla: U dvije akcije oduzeta krijumčarena roba u iznosu od 1.000.000 KM

Uprava za indirektno oporezivanje na području regionalnog centra Tuzla u dvije odvojene akcije oduzela su veću količinu tekstilnih proizvoda i mobilnih telefona čija se ukupna tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 1.000.000 KM.

“Na osnovu ranijih operativno-taktičkih saznanja u operativnoj akciji kodnog naziva ‘PANTER’ ovlašteni službenici UIO iz regionalnog centra Tuzla izvršili su detaljan pregled i pretres teretnog motornog vozila, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH. Pored redovne pošiljke, gdje je za uvozno carinjenje bila prijavljena razna roba, pronađena je skrivena i krijumčarena roba, a radilo se o većoj količini tekstilnih proizvoda namijenjenih za tržište Zapadne

Evrope”, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo “Krijumčarenje” protiv osumnjičenog će biti podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu BiH.

Državljani Turske i Kine pokušali prokrijumčariti Rolex, steroide i torbice

U drugoj operativnoj akciji, a na osnovu informacija o neregularnostima u poslovanju jednog pravnog lica iz Tešnja, izvršena je detaljna provjera prometa i porijekla roba.

“Tom je prilikom pronađena veća količina robe stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija (mobilni telefoni iPhone 14, iPhone 13, iPhone 12). Protiv učinioca opisanih nezakonitosti su preduzete mjere i radnje propisane prekršajnim zakonodavstvom”, saopćeno je.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je procjenjuje se na iznos od 1.000.000,00 KM.

Prilikom preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti od strane ovlaštenih službenih lica UIO korištena je specijalizovana oprema, donirana od strane Ambasade SAD-a u BiH, putem Programa EXBS, kao i od strane UNDP/UNODC-a.

klix/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI