HomeVijestiTuzla: U Klubu Zmajevo srce obilježen Svjetski dan osoba sa Down sindromom

Tuzla: U Klubu Zmajevo srce obilježen Svjetski dan osoba sa Down sindromom

Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava se u svijetu 21. marta, kako bi se podigla svijest o ovoj genetskoj različitosti i njenom utjecaju na živote ljudi koji se s njom susreću.

Danas, kada se obilježava Dan Downovog sindroma, iz Kluba Zmajevo srce sa brojnim prijateljima pridružili su se svijetu u obilježavanju i podizanju svijesti o ovom stanju, prenosi Tuzlanski.ba.

Univerzalna poruka koja se danas šalje iz Tuzle jeste da samo zajedno možemo stvoriti svijet u kojem se svi osjećaju uključeno i prihvaćeno.

“Postoje višemilionski gradovi u svijetu koji nemaju ovako nešto, možemo biti ponosni. Potpisali smo nekoliko protokola o saradnji i Zmajevo srce će uskoro postati projekat u kojem će osobe sa invaliditetom sticati znanja kako bi bile spremne za tržište rada, jer recimo u ovom trenutku Tuzli nedostaje 200 konobara. Naši partneri su i u vlasti imamo podršku od gradonačelnika Lugavića od prošlog gradonačelnika nismo imali podršku, imamo podršku i od Premijera Halilagića. Za osobe sa invaliditetom u Tuzli mijenja se stanje na bolje.”, naveo je Omer Isović, predsjednik Udruženja Zmajevo Srce.

Višegodišnju podršku radu Udruženja Zmajevo srce nesebično daje i aktuelni gradonačelnik Tuzle dr. sc. Zijad Lugavić:

“Želim da čestitam klubu Zmajevo srce na svim aktivnostima koje realizuje i gdje pokazuje svim drugim na koji način treba pomagati osobama sa poteškoćama u razvoju. U ovom slučaju osobama sa Downovim sindromom. Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam dio ove priče, a još veća što mi dugi niz godina kroz budžet podržavamo ovaj klub. Podržavamo lijepu aktivnost, lijepu akciju kroz minimalno dvije linije. Jedna linija je podrška ovakvim organizacijama za sufinansiranje režijskih i administrativnih troškova, a druga linija je kroz projekte i manifestacione aktivnosti. Siguran sam, jer je ovo jedna prelijepa priča i da ćemo u budućnosti pomagati rad ove organizacije, a i svih drugih.” naveo je Gradonačelnik Tuzle dr. sc. Zijad Lugavić, te dodao da Grad Tuzla pokazuje svoju empatiju prema osobama sa poteškoćama u razvoju, prema organizacijama koje pružaju pomoć za kvalitetnijim životom i inkluzijom osoba sa poteškoćama u razvoju.

“Omer zajedno sa svojom ekipom pokazuje veliku empatiju i koliko srce ima u realizacije ove aktivnosti. Znate da smo u budžetu ove godine uključili novu podršku na organizaciji “Koraci nade”. Prepoznali smo potrebu da finansiramo i ovu kuću. Finansirali smo i Roditeljsku kuću koja se gradi. Sada nam ide rebalans budžeta i planirat ćemo dodatna sredstva iz budžeta koja će biti izdvojena i koja će se fokusirati na rad te kuće. Podržavamo “Viva žene” i veliki broj drugih organizacijja koje pružaju podršku u inkluziji osoba sa poteškoćama u razvoju. Tuzla je grad ljubavi, velikog srca i mi to nikada nećemo nikome dati da nam oduzme, uvijek ćemo biti partneri našim sugrađankama i sugrađanima i svima drugim kojima je potrebna podrška i pomoć”, kazao je Lugavić.

Podrška Udruženju nije izostala ni kada su u pitanju Kantonalne vlasti: “Drago mi je da je ovaj projekat zaživio u TK i u Tuzli koja je preteča pozitivnih stvari, i da ujedno ima instuticionalnu podršku Skupštine TK, Vlade TK i lokalne zajednice. To su naša djeca ne smije biti diskriminacije i lijepo bi bilo kada bi i ostalo gradovi slijedili ovaj primjer.”, naveo je Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović. 

tuzlalive.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI