HomeVijestiTuzla: Učenici Behram-begove medrese podižu svijest o zaštiti životne sredine

Tuzla: Učenici Behram-begove medrese podižu svijest o zaštiti životne sredine

Uz podršku Ureda Evropske unije u Bosni i Hercegovini, učenici Behram-begove medrese svojim trudom doprinose čistoj energiji kroz povećanje energetske učinkovitosti i ljepšem izgledu prostorija Behram – begove medrese. Naime, učenici Behram-begove medrese učestvovali su od 23. do 25. juna na dvodnevnom kampu za mlade u Cazinu gdje je počeo projekat My Green Network kojeg realizira Uprava za vanjske poslove i dijasporu i Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uz podršku Ureda Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Učesnici kampa predstavili su svoje projekte koje su aplicirali 2021. godine u sklopu projekta My Green Deal, a koji su podržani od strane Evropske unije. Behram-begova medresa predstavila je dva projekta, od kojih je jedan Svijetlimo tako da naša svjetlost ne šteti drugima. Prva aktivnost pod nazivom Let’s cycle odnosi se na postavku 20 stalaka za bickle ispred nekoliko džamija na području Grada Tuzle.

Cilj projekta je poticanje mladih ali i starijih na korištenje bicikala iz više razloga, od čega je izbjegavanje gužve, brži gradski prevoz te smanjenje emisija ugljen dioksida. Ovim projektom pokazuju odličan primjer društvu i Gradu Tuzli da i mladi ljudi mogu započeti velike promjene u svojim zajednicama. – Ovim projektom imamo za cilj podizanje svijesti, ali i podsticanje uposlenika, učenika i učenica naše škole, ali i stanovnika Tuzle, za korištenje bicikla u zamjenu za automobile, koji su problem Tuzle već godinama – izjavio je Ahmed Avdibašić, učenik Behram-begove medrese. Drugi dio projekta pod nazivom Svijetlimo tako da naša svjetlost ne šteti drugima odnosi se na zamjenu običnih sijalica u Medresi sa LED rasvjetom. Realizacijom ovog dijela aktivnosti ostvarit će se i značajna ušteda električne energije u Medresi.

– Izuzetno mi je zadovoljstvo biti dio ovog projekta. Drago mi je da se nama mladima sve više daje prilika da iskažemo svoju kreativnost i sposobnost da pravimo promjene u društvu. Projekat Svijetlimo tako da naša svjetlost ne šteti drugima ima za cilj poboljšanje boravka u džamiji Medrese. Ovim projektom želimo informisati učenike, profesore i sve džematlije da krenu našim stopama i da prave male promjene koje puno znače za našu planetu – izjavila je učenica Lamija Mujčinović. Melika Arifhodžić, menadžer projekta „My green network“, navela je da je ovo treći projekat koji Rijaset Islamske zajednice implementira uz podršku Ureda EU u našoj zemlji. – U ovom projektu želja nam je da promoviramo principe Zelenog plana, a koji je usmjeren na smanjenje stakleničkog efekta, odnosno smanjenja klimatskih promjena. Cilj je promicanje biodiverziteta, održive mobilnosti, zdravog zraka, čiste okoline – naglasila je Arifhodžić.

Učenici su ranije imali priliku naučiti kako pisati aplikacije za male grantove, a zatim se pristupilo pisanju manjih projekata iz zaštite okoliša. Odabrani projekti su podržani i implementirani od strane samih učenika. Učenici su vrijedno radili kako bi u što kraćem roku došlo do implementacije ovog projekta, te danas možemo vidjeti i rezultate njihovog truda. Firma Faxy d.o.o. 31. Jula 2023. postavlja LED sijalice u džamiju Behram-begove medrese, te se na taj način izuzetno poboljšava kvalitet boravka učenika i džematlija u džamiji. Prednost LED sijalica nad starijim vrstama sijalica ogleda se u znatno manjoj potrošnji električne energije za istu količinu proizvedene svjetlosti. Osim što štede struju, imaju duži životni vijek i također se manje zagrijavaju.

LED sijalice imaju pozitivan utjecaj na ljude. Povećanje produktivnosti i performanse učenja, smanjenje glavobolje, stresa i anksioznosti, što je veoma bitno za okruženje u kojima se nalaze učenici. Učenicima je data prilika da daju svoj doprinos u rješavanju društvenog problema, a upravo jedan od glavnih ciljeva projekta jeste buđenje ekološke svijesti, putem informisanja, kod učenika, uposlenika a i ostalih građana. Nadaju se da će pružiti dobar primjer pojedincima, te ostalim školama u Tuzli, a i šire.

tuzlanski.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI