HomeIzdvojenoTuzlanske Dane sjećanja na genocid u Srebrenici otvara izložba "Mrtvare"

Tuzlanske Dane sjećanja na genocid u Srebrenici otvara izložba “Mrtvare”

U Tuzli će ove godine nizom događaja biti obilježeno sjećanje na genocid u Srebrenici, a desetodnevni program koji zajednički organizuje više institucija, ustanova, udruženja i neformalnih grupa građana bit će otvoren u ponedjeljak, 1. jula izložbom “Mrtvare”.

Ova izložba je zajednički projekat Memorijalnog centra Srebrenica i bh. fotografa Armina Durguta. Na fotografijama je prikazana obuća pronađena na trasi puta kojom se kretala kolona Marša smrti u julu 1995. godine i u skloništima u kojima su se preživjeli Srebreničani skrivali sedmicama i mjesecima nakon pada enklave pod kontrolu VRS.

Od 2019. godine, tim Memorijalnog centra Srebrenica prikuplja predmete koji su pripadali žrtvama genocida u Srebrenici. Među najčešće pronađenim predmetima na lokacijama skrivanja Bošnjaka su cipele. Svakako da posebno mjesto među njima zauzimaju “mrtvare”.

To je obuća koja je u enklavu putem konvoja humanitarne pomoći dolazila u Srebrenicu. Naziv “mrtvare” dobile su po priči da su se ljudi koji su umirali na Zapadu sahranjivali u toj obući. Nakon što se priča proširila po gradu, od tada su ih svi tako zvali. Svako ko je preživio opsadu Srebrenice na pomen tog imena, zna o čemu se radi.

Izložba će biti otvorena u ponedjeljak 1. jula 2024. godine u Galeriji Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, prigodnim programom koji počinje u 19 sati, a bit će postavljena tokom održavanja Manifestacije Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, koja se u Tuzli održava od 1. do. 10. jula.

Manifestaciju zajednički organizuju JU Bosanski kulturni centar TK, Medžlis Islamske zajednice Tuzla, Institut za društvena i religijska istraživanja Tuzla, JU Specijalna biblioteka Behram beg, Udruženje građana “Prosvjetitelj” i Neformalna grupa građana “8372 za Srebrenicu”, uz podršku Muftijstva tuzlanskog, Grada Tuzle i Vlade Tuzlanskog kantona.

Nakon otvaranja izložbe u okviru ove manifestacije bit će održana promocije knjige “A bili su samo djeca” Husejina Omerovića u BKC Tuzla 3. jula u 18:30. U Centru za mlade MIZ Tuzla 5. jula u 19 sati je promocija filma “Agresija na istinu” Avde Husejinovića, dok će BKC Tuzla 8. jula od 19:00 biti mjesto promocije knjige “Nebeska Srbija: Od mita do genocida” Branimira Anzulovića. Manifestacija završava 10. jula mirnom šetnjom “8372 za Srebrenicu” (18:30) i programom na Trgu slobode u organizaciji MIZ Tuzla (20:50.).

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI