HomeIzdvojenoTuzlanski plivači uspješni na takmičenju u Mađarskoj, vratili se sa zlatnom medaljom

Tuzlanski plivači uspješni na takmičenju u Mađarskoj, vratili se sa zlatnom medaljom

U subotu 02.09.2023. godine, u Harkanju (Mađarska) je održan jedan od najstarijih plivačkih mitinga u regionu i Evropi, 38. Međunarodni plivački miting ”Harkanj Sprint 2023”, koji je ujedno i memorijal ”Dr.Jozsef Vlaskovits”. Plivalo se na otvorenom olimpijskom (50 metarskom) bazenu sa 8 staza i elektronskim mjerenjem. Na ovom izuzetnom jakom plivačkom mitingu učestvovalo je 7 zemalja: Holandija, Hrvatska, Srbija, Slovačka, Rumunija, Mađarska i Bosna i Hercegovina koje su predstavljali ukupno 23 plivačka kluba i preko 300 takmičara.

Zmajevci su osvojili 1 zlatnu medalju, a nastupili smo sa 7 takmičara: Andreo Đedović (‘10), Vedad Smajlefendić (‘11), Tarik Aličić (‘12), Tarik Pirić (‘14), Imran Redžić (‘15), Adin Ibrahimović (‘15) i Emil Đulbić (‘16). S obzirom da nemamo priliku u gradu Tuzla treninrati u uslovnom bazenu, kao i da je ovo takmičenje bilo na olimpijskom (50 metarskom) bazenu u kojem naši plivači nemaju priliku nikako trenirati, jako smo zadovoljni i ponosni postignutim rezultatima naših mladih plivača.

Ostvareni su sljedeći pojedinačni zapaženi rezultati:

  • Tarik Aličić (’12) je osvojio 1 zlatnu medalju u disciplini 50 metara leđno, te zeuzeo 6. mjesto u disciplini 50 metara slobodno i 8. mjesto u disciplini 50 metara delfin.
  • Andreo Đedović (‘10) zauzeo je tri 5. mjesta u disciplinama 50 delfin, 50 leđno i 50 metara prsno, te 7. mjesto u disciplini 50 metara slobodno.
  • Vedad Smajlefendić (‘11) zauzeo je 5. mjesto u disciplini 50 metara leđno.

“Napominjemo da mladi zmajevci, kao i svi ostali tuzlanski plivači (njih preko 500) od 27.06.2021. godine zbog zatvaranja bazena u hotelu Tuzla (koji jedini posjeduje uslove za takmičarsko/trenažno plivanje) nemaju adekvatne uslove da treniraju plivanje. Za one koji ne znaju, samo prije nekoliko godina tuzlansko plivanje i tuzlanske plivačice i plivači bili najbolji u državi, standardni reprezentativci na svim velikim takmičenjima, te dva puta učesnici Olimpijskih igara. Sada nažalost bez adekvatnih infrastrukturnih uslova, bez masovne obuke neplivača i ovaj sport umire u našem gradu, dok su stotine djevojčica i dječaka prepušteni ulici.

TUZLA i TUZLANSKI KANTON NEMAJU GRADSKI OLIMPIJSKI (a niti bilo kakav drugi) BAZEN !!! Pozivamo nadležne gradske i kantonalne institucije da se što prije uključe i ponude rješenje za problem koji imaju plivački klubovi grada i kantona, kao i sva djeca kantona i grada koja nemaju uslove da gdje nauče plivati” , saopćeno je iz Kluba.

tuzlanski.info/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI