HomeVijestiU BiH godišnje zastari oko šest miliona KM novčanih kazni

U BiH godišnje zastari oko šest miliona KM novčanih kazni

U BiH godišnje u prosjeku zastari oko šest miliona KM novčanih kazni koje su izrečene zbog prometnih prekršaja, pa će Komisija za promet i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici raspravljati o primjeni kaznenih odredbi.

Najveći dužnik je krajem 2022. godine dugovao više od 270.000 KM, a dug najvećih 20 dužnika iznosio je blizu 1,5 milion KM, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Podaci istraživanja pokazuju da se u praksi događa da pojedinci, koji imaju najveći dug, uspijevaju da dokažu da nisu u mogućnosti da ga plate, jer formalno-pravno nemaju stalne prihode, nisu zaposleni, ne posjeduju imovinu, voze tuđi automobil, a u isto vrijeme prave nove prekršaje.

Iz parlamenta BiH su naveli da je i tragičan ishod prometne nesreće u Sarajevu, u kojoj je poginula mlada doktorica, izazvalo lice koje je upravljalo vozilom bez vozačke dozvole i pod utjecajem alkohola i kojem su ranije izrečene kazne u visini 2.000 KM zbog prometnih prekršaja, a nisu plaćene.

Večernji list / AS info

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI