HomeVremenska prognoza U BiH i narednih dana pristiže topao zrak sa sjevera Afrike, vrućina...

 U BiH i narednih dana pristiže topao zrak sa sjevera Afrike, vrućina opasna po zdravlje

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH upozorili su da se na podjednaku vrućinu, lokalno čak i izraženiju, treba prilagoditi u narednih sedam do deset dana, do kada će u Bosnu i Hercegovinu i dalje pristizati topao zrak sa sjevera Afrike.  

U danima vikenda, u poslijepodnevnim satima, postojaće uslovi i za kraći lokalni pljusak u centralnim i istočnim područjima. Obilje sunca i uglavnom slab vjetar pogodovaće za ljetne aktivnosti, ali imajte na umu stalna upozorenja na vrućinu koja može biti opasna za zdravlje, i da je indeks UV zračenja vrlo visok. Uslovi za tropske noći postojaće na čitavom prostoru zemlje, upozoravaju iz FHMZBiH.

Minimalne temperature zraka u varirat će između 20°C i 26°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 28°C. Najviše dnevne temperature uglavnom između 36°C i 41°C.

Lokalno maksimalne temperature mogu rasti i do 42°C.

U periodu od 22. do 25 jula izgledan je prelezak jedne fronte preko naše zemlje, koja bi uslovila osjetniji pad temperature zraka, ali i izvjesnu količinu padavina.

Jutarnja temperatura u Bosni uglavnom između 13°C i 18°C, u Hercegovini do 20°C. Najviša dnevna temperatura od 22°C do 27°C, jugu zemlje do 30°C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH. 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI