HomeZdravljeU BIH propalo skoro dva miliona vakcina protiv covida a toliko su...

U BIH propalo skoro dva miliona vakcina protiv covida a toliko su plaćene

Tokom perioda pandemije virusa korona u BiH je stiglo više od četiri miliona vakcina protiv kovida-19, a skoro dva miliona vakcina je propalo.

Kako su za “Nezavisne novine” rekli u Institutu za javno zdravstvo RS, u Republiku Srpsku je različitim mehanizmima nabavke i putem donacija stiglo oko 1.840.000 vakcina protiv kovida-19.

“Od ovog broja oko milion vakcina je ostalo neiskorišteno, odnosno istekao im je rok trajanja”, naveli su u Institutu za javno zdravstvo RS.

Dodali su da se vakcine kojima istekne rok trajanja uništavaju u skladu sa propisom koji reguliše uništavanje medicinskog i farmaceutskog otpada.

Na pitanje da li se građani Srpske i dalje mogu vakcinisati protiv kovida-19, u Institutu su kazali da u toku sezone 2023/2024. Institut za javno zdravstvo RS nije imao na raspolaganju vakcine protiv kovida-19.

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH su za “Nezavisne novine” rekli da je FBiH do sada zaprimila 2.438.074 doza vakcina iz kovid programa.

“Od ove količine 500.000 doza je došlo kroz direktnu nabavku”, naveli su u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Istakli su da je ovaj zavod rashodovao 945.731 dozu vakcina protiv kovida-19.

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH su dodali da je virus korona i dalje prisutan među stanovništvom, te da se građani i dalje mogu vakcinisati.

“Cijepljenje protiv kovida-19 je kontinuirano dostupno, a posebno ga preporučujemo osobama starije životne dobi i osobama s hroničnim oboljenjima”, naveli su u ovom zavodu, dodajući da je od početka 2024. godine protiv kovida-19 u FBiH vakcinisano devet osoba.

Da propadanje ovolikog broja vakcina nije neuobičajeno, za “Nezavisne novine” rekao je Ednan Drljević, infektolog iz Opšte bolnice “Abdulah Nakaš” Sarajevo, koji je istakao da, iako nije rijetka pojava, propadanje velikog broja vakcina je znak loše organizovane države.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI