HomeVremenska prognozaU BiH stiže nova ciklona, pad temperature i padavine

U BiH stiže nova ciklona, pad temperature i padavine

U Bosnu i Hercegovinu sa zapadnih krajeva stiže nova ciklona koja će u naredna dva dana donijeti povremeno kišu i pljuskove u čitavoj zemlji. U brdsko-planinskim krajevima snijeg.

U toku današnjeg dana uz jači dnevni razvoj oblačnosti lokalno moguća grmljavina i sitan led. Znak da polako ulazimo u proljeće.

Danas će od jutarnjih sati postepeno naoblačenje sa zapada. Već oko sredine dana u zapadnim dijelovima Bosne i u Hercegovini kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Poslijepodne i naveče zona padavina nastavlja kretanje prema sjeveru i istoku zahvatajuci tako većinu krajeva. U večernjim satima intenziviranje padavina na sjeveru Bosne.

U nizinama će padati kiša, dok više planine očekuje susnježica i snijeg. Uz dotok nešto hladnijeg vazduha, u noći na četvrtak snježna granica će se spustiti do oko 900m. Najniže u Krajini do oko 700m.

Temperature u blažem padu, u najtoplijem dijelu dana većinom od 8 do 16°C. U drugom dijelu dana zahlađenje.

U četvrtak nastavak nestabilnog, oblačnog i svježijeg vremena uz povremeno padavine u većem dijelu zemlje. U nizinama kiša, a na nadmorskim visinama iznad 800 ili 900mnv susnježica i snijeg. Tokom dana nešto intenzivnije padavine moguće su preko sjeveroistočne, centralne, sjeverozapadne i jednim dijelom sjeverne Bosne. U ostatku zemlje lokalni pljuskovi. Prema kraju dana postepen prestanak padavina, a u noći na petak samo će ih još rijetko biti.

Sumirano, do petka veći dio zemlje očekuje od 5 do 15 l/m2, preko centralne i sjeverozapadne Bosne do oko 40 l/m2 padavina.

Uz to slijedi nam i blaži pad temperatura, sa kojim će se zima barem nakratko vratiti na planine regije, stoji u objavi meteorologa sa BHMeteo.ba.

(Vijesti.ba)

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI